Jó helyen, jókor lesz nyugdíjas?

Manapság már a nyugdíjaséveket megérni is nagy szerencse, még nagyobb, ha élvezni is van miből a megérdemelt pihenést. Felmérések szerint a világon a legjobb dolguk az európai nyugdíjasoknak van, persze nagyon nem mindegy, hogy melyik államról van szó - derül ki a francia Natixis pénzügyi szolgáltató csoport összeállításából, amiről a Napi.hu adott hírt.

A listát talán nem meglepő módon Svájc, Norvégia és Ausztria vezeti - a top tízben összesen nyolc európai ország szerepel, Németország is, de Nagy-Britannia például csak a 18. helyezett lett. Magyarország globálisan a legjobban teljesítő egyharmadban van a nyugdíjasok helyzetét tekintve, de régiós összehasonlításban már messze nem ilyen kedvező a kép.

Jó hírként értékelhető, hogy a globális nyugdíjasjóléti rangsorban Magyarország a legjobban teljesítő egyharmadban van, ráadásul javított is pozícióján: két fokozatot előrelépve a 43. helyen végzett a 150 ország között - igaz, közben az indexérték 1 százalékponttal romlott.

A magyar nyugdíjasoknak - ha hinni lehet a Natixis számainak - régiós összehasonlításban nincs okuk az örömre. A volt szocialista országok közül több is jócskán megelőzött minket, Csehország még a top 20-ba is bekerült, a 14. helyezett Kanada és a 15. helyen álló Franciaország mögött. A hazai nyugdíjasok a szlovén (21. hely), sőt, a szlovák (22.) időseket is irigyelhetik, de Lengyelország 30. helyével is elégedettek lehetnének. Románia a 48. helyre futott be, de az anyagi jólét terén jobb helyezést ért el, mint Magyarország.

Hazánk az egyes almutatók tekintetében a legjobb eredményt - 78 százalék - az egészségi indexben érte el, míg a finanszírozás és az életminőség indexe csak 56 százalék lett. Érdekes, hogy az amúgy a globális listán a 48. helyen álló Románia az anyagi jólétet mérő index esetében 74 százalékos értékkel a 27. helyen végzett, Új-Zéland és Franciaország között.

Arról, hogy az idén kik mehetnek nyugdíjba, a heol.hu számolt be.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.