Jelzáloghitelt szexért

Amerikában szexuális ellenszolgáltatásokért cserébe vitték be a fellendülés éveiben a hitelbrókerek a bankokba az ügyfeleket. Az FBI csalás gyanújával vizsgálódik a Bearn Stearns két munkatársa ellen a bank bukásával kapcsolatban.

Megdöbbentő riportban számol be a másodlagos (subprime) jelzáloghitelek körüli visszásságokról a Business Week legfrissebb száma.

A hetilap írásából kiderül: az ingatlanpiaci fellendülés éveiben a hitelkérelmeket felhajtó független brókerek előtt akkora választási lehetőség előtt állt, hogy mely bank - rendszerint női és alulöltözött - ügynökének adják tovább azokat, hogy gyakran a "miniszoknya" döntött.

A riportban Sharmen Lane, a New Century Mortgage tavaly kilépett volt ügynöke is beszámolt róla: szexuális ajánlatot tett neki egy kaliforniai bróker, amit elutasított ugyan, de nem is kapott rajta keresztül hitelelbírálási kérelmet. Lane a középiskolából is kimaradt korábban, és manikűrösként került ebbe az üzletágba - mint társai is, jutalékért dolgozott.

Egy másik "felhajtó ügynök" arról számolt be: 2004-re évi több százezer dollárt keresett, sofőrrel vitette baráti társaságát exkluzív klubokba, illetve luxuscikkeket vásárolni Gucci és Louis Vuitton boltokba. Evan Stone, a kaliforniai Pacific Union Financial ingtatlanbrókercég elnöke saját jellemének erősségéről számol be, amikor elmondja: minden felkínálkozást elutasított. - Tettek tisztességtelen ajánlatokat. Ez része volt a kapcsolatok kialakításának - nyilatkozta.
 
Korábban, a subprime-válság kirobbanásakor felvetődött: hogyan kaphattak hitelt olyanok, ráadásul nulla indulótőkével, akikről tudhatták volna, hogy nem tudták törleszteni. Erre is volt megoldás. A Washington Mutual bank egy alelnöke felidézi az esetet, amint egy női munkatársa mindenképpen jóvá akart hagyatni vele, már házon belül egy hitelkérelmet, amire pedig a szabályok nem adtak volna lehetőséget. - Feltétlenül szükségem van erre. Mit kell tennem? - térdelt íróasztalata elé mély dekoltázsával a hölgy.
 
Számos más esetben kifejezetten bűncselekmények, csalás gyanúja miatt vizsgálódnak az FBI, az értékpíparpiaci felügyelet, a SEC emberei, illetve ügyészek. Eddig csak a tavasszal bebukott bank, a Bear Stearns két kockázatialap-kezelője ellen indult büntetőeljárás; mindketten tagadnak.

Az ingatlanpiaci fellendülés szinte minden mozzanatának közös jellemzője a mohóság. A házakat megvásárlók a jelzáloghitel után járó adókedvezmények miatt mentek lépre, az ingatlanfejlesztők nyakló nélkül építettek, a bankoknak szép hasznuk volt a hiteleken, az ezekből származékokat képző biztosítók pedig azon nyertek, hogy egy darabig nem mondott csődöt a "piramisjáték". - Semmi kétség, nem is tagadnám, hogy mind mohókká lettünk. Mindenki rekordokat döntött. Senki nem jött, hogy elvegye a puncsostálat - nyilatkozta korábban Bernie Glieberman, a Crosswinds Communities ingatlanfejlesztőcég tulajdonosa.

(Washington)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.