Jelentősen lassulhat idén a magyar gazdaság

Nem túl hízelgő pályát vázolt fel a hazai gazdaság számára a Portfolio Uniós források 2016 konferenciáján Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője. Az EU-pénzekből finanszírozott állami megrendelések ugyanis futnak ki a rendszerből, s az látszik, hogy az építőipar megrendelései jelentősen visszaestek. Ez az év elején és közepén csapódhat le, amelynek következményeként az idén lelassulhat a hazai gazdaság – jelentette ki.

Hogy mennyire, azt a konferencia közönsége körében tartott villámszavazás tükrözte, hiszen a zömében a pénzügyi piacon tevékenykedő hallgatóság több mint 50 százaléka úgy vélte, a gazdaság növekedése 2,0-2,5 százalékra lassul. Az uniós források idei évre tervezett 2048 milliárd forintos kifizetési tervével kapcsolatban sem túl derűlátóak a szakemberek, miután a konferencia résztvevőinek csak 12 százaléka vélte úgy, hogy ez maradéktalanul összejön. A harmadik esetben sem született hízelgő eredmény, hiszen bár a kormány úgy készül, hogy a ciklusban rendelkezésre álló uniós forrásokat 2019 tavaszáig kifizetik, ám a hallgatóság mindössze 9 százaléka bízik ebben, míg 43 százalék azzal kalkulál, hogy még 2021 után is lesznek folyósítások, vagyis nagyon elcsúszik az uniós keret felhasználása.

A forrásokat jelentős részben arra érdemes fordítani, hogy a vállalkozások alultőkésítettsége csökkenjen, s ezeket nem szociális alapon kell megtenni. A honi cégek ugyanis jóval kevesebb tőkével rendelkeznek, mint a nyugat-európai országokban – mondta Csepreghy Nándor. Olyanok számára kell adni, akik ezeket nagy eséllyel a fejlődésükre, s ezzel kapcsolatban munkahelyteremtésre képesek felhasználni.

Az uniós pénzek lehívásával s azzal a kormányzati céllal kapcsolatban, hogy az uniós források 60 százalékát gazdaságösztönzésére kívánják felhasználni, a panelbeszélgetések résztvevői rámutattak: csak eszközökkel nem lehet a gazdaságfejlesztést megteremteni, ehhez infrastrukturális fejlesztésekre, beruházásokra is szükség van.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.