Jelentősebben eshet a benzinár

Szerdán akár 8-10 forinttal is eshet a benzin ára, attól függően, hogy a Mol az irányadó mediterrán, vagy más tőzsdék múlt heti árváltozását is figyelembe veszi – véli a GKI Energiakutató. A gázolaj viszont legfeljebb 2 forinttal lehet olcsóbb.
Szerdán a benzin ára legalább 4-5 forinttal csökkenhet, de kétszer ennyi se lenne meglepő - véli a GKI Energiakutató. A gázolaj ára legfeljebb két forinttal csökkenhet. Eszerint a benzin ára literenként 368-369, a gázolajé 352-354 forint között változhat.

Az augusztus 3-7-i héten a Brent kőolaj ára 47-50 dollár között változott, heti átlagban közel hat dollárral, mintegy 10 százalékkal mérséklődött. A csökkenés a túlkínálat hatására jelentkezett: mind a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC), mind az északi-tengeri kitermelés, mind az amerikai kitermelés csúcsokról számolt be. Az elemzők erőteljesen hangsúlyozzák, hogy az amerikai nyári vezetési szezon miatti kereslet-növekedés megáll. Ez további többletet generálhat a kőolajpiacon. Július végén a pénzügyi befektetők jelentős mértékben csökkentették a hosszabb lejáratokra vonatkozó eladási opciójukat, a rákövetkező héten pedig rekordmagasságú összegeket fektettek be. Az elemzők a várható árcsökkenés miatt értetlenül nézik a folyamatokat. Az amerikai kőolajfúrások száma a múlt héten hattal emelkedett, azaz a mérséklődő árak és bővülő kínálat mellett a palaolaj-termelők további kínálati bővítés mellett döntöttek.

A benzin ára az irányadó mediterrán piacon 10,3 százalékkal, a gázolajé 3,3 százalékkal csökkent. A többi piacon mérsékeltebb volt az esés. A déli és az északi területek közötti árkülönbséget az is magyarázza, hogy a Rajna vízszintje igen alacsony, ezért az üzemanyag-szállító hajók csak félig feltöltve szállíthatnak, ami a költségeket növeli és az ellátást lassítja. Kérdés, a hazai nagykereskedő hétfőn esedékes ármódosítási döntése tekintettel lesz-e a piacok árváltozásai közötti különbségre.

Az üzemanyagpiacokon továbbra is erős a kereslet. A júliusi 2,5 millió tonna üzemanyag után augusztusra már 0,7 millió tonna üzemanyagot jegyeztek elő szállításra Európából az amerikai partok felé. Az európai dízel kínálata tovább erősödött. A dízel emelkedő határidős árai ösztönzik a tárolást. Ugyanez a benzinnél csökkenést mutat. A nyári üzemanyag-csúcs tehát lassan a múlté. Az európai benzinkivitel lehetősége még nem zárult le, és a földközi-tengeri térség piacára is egyre több üzemanyag érkezik. Így fokozatosan csökkennek az árak. A héten elsősorban a mediterrán benzin ára követte az olajár heti változását. Az európai raktárakban történelmi csúcson áll a tárolt üzemanyag mennyisége, a dízel és a gázolaj esetében már a téli minőségű üzemanyagot/fűtőanyagot raktározzák.

A forint ugyanezen idő alatt átlag egy százalékkal, három forinttal gyengült a dollárhoz képest. Ez az ármérséklési nyomás ellen hat.

Az elmúlt egy év során a benzin 9,5, a gázolaj 16,5 százalékkal lett olcsóbb. A havi nettó átlagkeresetből 10 százalékkal több benzint és 20 százalékkal több gázolajat vásárolhatunk, mint egy éve.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.