Jelentősebb benzinárcsökkenés várható

Szerdán 4-6 forinttal csökkenhet a benzinár, a gázolaj viszont legfeljebb két forinttal lesz olcsóbb – véli a GKI Energiakutató.
Szerdán a benzin ára akár 4-6 forinttal is eshet - véli a hét nemzetközi folyamatai alapján a GKI Energiakutató. A dízelpiactól legfeljebb egy kétforintos árcsökkenés várható. Így a benzin ára 335 forint körüli szintre kerülhet, a gázolaj pedig előrejelzésük szerint 346 forint maradhat literenként.

A szeptember 28. – október 2-i héten a nálunk irányadó Brent-kőolaj ára 45-48 dollár között mozgott, heti átlag féldolláros csökkenést mutatva. Volkswagen-botrány ide vagy oda, a gazdaságkutató értékelése szerint a héten semmilyen lényeges gazdasági esemény nem mozdította meg az üzemanyagok piacát. Az amerikai kőolajpiaci hírek szerint a héten ismét, ezúttal 26-tal csökkent az amerikai kőolajfúrások száma. A Joaquin hurrikán veszélyt jelenthet az USA keleti partjának finomítóira, de egyelőre nincs piaci reakció, mivel bizonytalan a hurrikán vonulási iránya. Szaúd-Arábia olajminisztere a G-20 konferencián kijelentette, hogy fenntartják az olajipari beruházások szintjét, mivel továbbra is a kínálat bővítését tartják a piaci részesedés megtartásához vezető legfőbb eszköznek.

A Reuters szerint a benzin ára a nálunk irányadó mediterrán piacon heti átlag 4,4 százalékkal, a gázolajé 1,1 százalékkal mérséklődött. A többi piacon nagyobb volt a csökkenés. Az üzemanyagpiacokon az Egyesült Államokba irányuló európai benzinkivitel ezen a héten az amerikai benzinkészletek bővülése miatt jelentősebben csökkent. Továbbra is jelentős ugyanakkor az ázsiai, a közel-keleti, illetve a nyugat-afrikai igény. Az európai piacokon a dízelkínálat továbbra is bőséges. Az előrejelzések szerint az ősz folyamán az amerikai dízeligények várhatóan mérséklődnek, de Oroszországból, Ázsiából és a Közel-Keletről továbbra is jelentősek a szállítások. Az európai belső árakat továbbra is viszonylag magasan tartja a Rajna sekély vízszintje, bár az az utóbbi napokban kissé emelkedett. A dollár 279,5 forint körül ingadozott, gyakorlatilag az egy héttel megelőző szinten.

Az elmúlt egy év során a benzin ára 18, a gázolajé 17,5 százalékkal esett. A nettó keresetből most 25 százalékkal több benzint és gázolajat lehet vásárolni, mint egy éve.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.