Jelentős mértékben nőtt a fizetésképtelen cégek száma

Közel 25 százalékkal, csaknem 7000-re nőtt a fizetésképtelenséggel kapcsolatos magyarországi cégeljárások száma 2009 első negyedévében 2008 hasonló időszakához képest - közölte a hitelminősítéssel és hitelbiztosítással foglalkozó Coface Hungary kedden.

A Coface legfrissebb elemzéséből kiderül, hogy a magyar gazdasági szektorok közül a leginkább veszélyeztetettek továbbra is  a nagykereskedelem, a kiskereskedelem, az építőipar és az autóipar  bizonyos területei, például az autóipari beszállítás és az  autókereskedelem. Kockázatos ágazatnak számít a szórakoztató  elektronika és a logisztika is. Viszonylag biztonságos helyzetben az  energiaipar és a telekommunikációs szektor van.


A magyar vállalkozások továbbra is alultőkésítettek, és ez a  mostani hitelszűkében finanszírozási nehézségekkel jár - idézi a  közlemény Dercze Zoltánt, a Coface Hungary országigazgatóját. Komoly  probléma, hogy a magyar export domináns része az EU-országokba  irányul, azon belül is Németország a legnagyobb felvevőpiac, ahol  szintén lassul a gazdaság, így csökken a magyar termékek iránti  kereslet. Ugyanakkor további problémákat okoz az autógyárak leállása  vagy kapacitáscsökkentése, ami a magyar autóipari beszállítókat is  hasonló lépésre kényszerítette.

Továbbra is rendkívül kevés olyan csődeljárás indul, amely a  vállalkozások fizetőképességének helyreállítására, azaz a vállalatok  megmentésére irányul - mutat rá az elemzés.  A csődvédelem hatékony  eszköz lehetne, ha élnének vele a magyar cégek, de a több ezer  felszámolási eljárás mellett csak néhány csődeljárás indul évente.  2009 első három hónapjában 11 ilyen eljárás indult Magyarországon.

A fizetésképtelenségi eljárások ágazati számát vizsgálva  kiderül: a legtöbb fizetésképtelenségi eljárásban továbbra is az  építőipari és kis-, illetve nagykereskedelmi cég érintett, az összes  hazai fizetésképtelenségi eljárások 24 százalékát kereskedelmi  vállalkozások, további 17 százalékát építőipari cégek ellen  indították az év első három hónapjában. Ezek mellett az eljárás alá  vontak között ingatlangazdálkodási, idegenforgalmi, valamint  gépjárműipari vállalkozások vannak nagy számban.

A földrajzi eloszlást vizsgálva kiderül, hogy 2009 első  negyedévében a legtöbb eljárást - az összes hazai  fizetésképtelenségi eljárás több mint 40 százalékát - Budapesten és  Pest megyében folytatják le.

A Coface a magyarországi fizetésképtelenségi tendencia  mutatójába nem csak a csődtörvény szerinti csőd- és felszámolási  eljárásokat vonta be, hanem az olyan végelszámolásokat is, amelyek  felszámolási eljárássá változnak, vagy amelyeknek egyértelműen a cég  fizetésképtelensége az oka.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.