Jelentős élelmiszer-áremelkedést hozhat az aszály

A legalább fél évszázada nem tapasztalt súlyosságú aszály egyetlen hónap alatt tönkretette az amerikai kukoricatermés hatodát, és ez a globális élelmiszer-árinfláció megugrásával fenyeget - írta a hétvégi Financial Times.

A londoni gazdasági napilap által látott amerikai kormányzati becslések szerint az amerikai kukoricatermesztők Belgium és Luxemburg együttes területénél nagyobb kiterjedésű kukoricaföld további idei művelésével hagytak fel, miután a példátlanul forró júliusi időjárás jóvátehetetlen károkat okozott termésükben.

A Financial Times szerint ha valóra válnak az amerikai mezőgazdasági minisztérium előzetes árbecslései, akkor az Amerikában főleg takarmánytermékek és etanol előállítására használt kukorica átlagára az idén rekordot dönt. Az amerikai szakminisztérium a londoni lap értesülése szerint az idei betakarítás kezdete utáni időszakra 7,50-8,90 dollár/véka közötti átlagárat jósol a kukoricára (1 véka 35,24 liter).

A minisztérium most 10,8 milliárd véka (bushel) amerikai kukoricatermést vár, 2,2 milliárd vékával kevesebbet, mint alig egy hónappal ezelőtt. Az Egyesült Államok a világ első számú kukoricatermelője és -exportőre.

Az amerikai kukoricatermés visszaesését meg fogják érezni a világ nagy élelmiszeripari cégei is. A Kraft, a Tyson és a Nestlé máris közölte, hogy át fogja hárítani a fogyasztókra a magasabb beszerzési árakat - írta a Financial Times. A lap szerint az árak megugrása felidézi a 2007-2008-as válságot, amikor a magas élelmiszerárak Bangladestől Haitiig több tucatnyi országban robbantottak ki zavargásokat.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) vezérigazgatója, José Graziano da Silva mindazonáltal azt mondta a Financial Timesnak, hogy a helyzet most nem annyira rossz mint 2007-2008-ban volt, mivel jelenleg nincs akkora keresleti nyomás Kína és India részéről.

Tom Vilsack amerikai mezőgazdasági miniszter maga is hangsúlyozta a Financial Timesnak nyilatkozva, hogy a valós kínálati helyzetről csak később lehet majd képet alkotni, mivel korábbi aszályos években is előfordult, hogy az előzetes becslések nem váltak be.

Londoni pénzügyi elemzők szerint sem ad okot pánikra az élelmiszerárak emelkedése. Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőcég, a Capital Economics közgazdászai legújabb helyzetértékelésükben kimutatták, hogy bár a globális mezőgazdasági terményárak csak a július végével zárult egy hónapban átlagosan 30 százalékkal nőttek, ez az emelkedés azonban épphogy ellentételezi az előző egy évben végbement globális árcsökkenés mértékét.

A ház szerint mindemellett a globális élelmiszer-ármozgások hozzávetőleg kilenc hónap késleltetéssel jelennek meg az olyan fejlett ipari gazdaságok kiskereskedelmi élelmiszeráraiban, mint például Nagy-Britannia. Éppen ezért a brit élelmiszer-árinfláció az idén még csökkenhet is, mivel egyelőre a korábbi globális áresés szűrődik át a fogyasztói árakba. A Capital Economics elemzői szerint az is valószínűsíthető, hogy a kiskereskedelmi hálózatok az intenzív versenyhelyzetben saját árrésük kárára "lenyelik" a nagybani költségemelkedések egy részét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.