Jegybanki vizsgálat árfolyamgátas elszámolások miatt

A jegybank áttekinti azokat a jelzéseket, amelyek szerint egyes hitelintézetek vagy pénzügyi vállalkozások az elszámolás és forintosítás során több árfolyamgátas ügyfelük esetében megemelték a törlesztőrészleteket.
A Magyar Nemzeti Bank fogyasztóvédelmi vizsgálat keretében ellenőrzi azokat az információkat, amelyek szerint egyes piaci szereplők esetében az elszámolás és forintosítás kapcsán érintett devizaalapú jelzáloghiteles árfolyamgátas (gyűjtőszámla-hiteles) ügyfelek havi törlesztőrészlete – az általuk kézhez kapott elszámolási értesítő szerint – emelkedni fog a továbbiakban – tudatta a jegybank.

A forintosítási törvény megfogalmazása szerint az árfolyamgátas fogyasztók „a 2015. február hónapban esedékes törlesztő részlettől kezdve az árfolyamgát törvényben meghatározott, a rögzített árfolyam alkalmazási időszakának kezdő időpontjától számított hatvanadik hónapban esedékes törlesztő részletig, a törlesztő részlet – az e törvény alapján számítható kamatváltozásból eredő törlesztőrészlet-növekedés, valamint az életbiztosítási vagy lakás-előtakarékossági szerződéssel kombinált fogyasztói kölcsönszerződés esetén a szerződésből eredő törlesztőrészlet-növekedés kivételével – nem haladhatja meg a 2015. januárjában esedékes törlesztő részletet”.

Az MNB korábban jelezte, ha egy pénzügyi intézmény megsérti az elszámolással-forintosítással kapcsolatos bármelyik jogszabályi előírást, szankciót fog alkalmazni vele szemben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.