Jegybanki pénzeső Matolcsy unokatestvérének

A Matolcsy György egykori közeli munkatársa által elnökölt jegybanki alapítvány csaknem 25 milliárd forintot utalt az MNB-elnök unokatestvérének közvetett tulajdonában álló NHB Banknak.

A Matolcsy György irányította Magyar Nemzeti Bank hat alapítványa által nyilvánosságra hozott listák szereplői közül 25 milliárd forinttal az (ezúttal kevéssé büszkén villogtatott) ezüstérmet a Matolcsy unokatestvéreként ismert Szemerey Tamás áttételes tulajdonában álló NHB Növekedési Hitel Bank Zrt.-nek ítélhetjük. A listák közel ezer tételt tartalmaznak, amelyek közül csaknem háromszáz azonos címzettet szűrtünk le. A lapunk hétfői számában megjelent sorrend az azonos címzetteknek utalt pénzek összesítésével állt össze.

A Növekedési Hitel Bank székhelye a Kelenhegyi úton. Nem szűkölködnek
Google StreetView

Az Opten cégadatbázisa szerint az NHB Növekedési Hitel Bank többségi tulajdonosa 2014 szep­tembere óta a BanKonzult Pénzügyi és Gazdasági Tanácsadó Kft. A tavaly októberben frissített adatok szerint tulajdoni aránya 98,47 százalékra rúg. (Az 1990-ben alapított céget hívták már Kulturbanknak, Banque Indosueznek, Hanwha Banknak és evoBanknak is.)

Az utalások rendre a Pallas Athéné Domus Concordiae (Padoc) Alapítvány szerződési listáján jelennek meg. A kevéssé ismert hitelintézet 2014 végén keltette fel a Padoc figyelmét – miután tehát Matolcsy György unokatestvére érdekkörébe került. Szilveszter napján a jegybanki alapítvány egy hatmilliárd forintos betétszerződéssel járult hozzá Szemerey ünnepi hangulatához. Már önmagában ez a kedvezményezettek közel háromszázas listájának top 10-ébe repítette volna. Ehhez képest a tárgymegjelölés lakonikus rövidségű: „betétszerződés”. Január végén ugyanez a tétel és ugyanez a magyarázat. Februárban szintén hasonló összeget, de már „ismétlődő lekötés” címszóval juttattak a Matolcsy-rokon bankjának. (Nem kizárt, hogy ugyanarról a betétről lehet szó, de erre a tárgymegjelölés nem utal.) Márciusban egy 6,013 milliárdos, valamint egy 301 milliós tételt kötöttek le a banknál ismétlődően. Ezután megcsappant a lelkesedés, noha a hazai bankok betétözönében továbbra is kitartottak az NHB mellett. Így az április két 25 milliós betétszerződést hozott számára. Ellenben áprilisban és májusban már „értékpapír-adásvételi szerződésre” is kiérdemesült az unokatestvér bankja: egy 50, egy 49,9, valamint egy 150,3 milliós tételre. Ezek részletei a dokumentumokból nem derülnek ki. További utalásoknak nincs nyoma.

A Padoc kuratóriumi elnöke Naszvadi György, aki az előző Orbán-kabinet idején az akkor Matolcsy György irányította nemzetgazdasági tárca költségvetésért felelős államtitkára volt. Ennek megfelelően neve azóta is elsősorban Matolcsy egykori közeli munkatársaként említhető.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.