Jegelik az élelmiszeráfa csökkentését

Nem érdemes az élelmiszerek áfájának gyors csökkentésére számítani – derült ki Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárának egy képviselői kérdésre adott válaszából.

A húságazat szereplői közel egy éve szeretnék elérni, hogy az élelmiszerek áfája mérséklődjék, hiszen a jelenlegi 27 százalékos kulcs mellett csak a tejre és a pékárukra vonatkozik valamivel kedvezőbb, de még mindig magas 18 százalékos adókulcs. 

Az iparági érvek szerint az Európában legnagyobb mértékű magyar élelmiszer-adókulcsot kihasználva a feketézők haszna 100 milliárdos nagyságrendű, így nem csökkenne a költségvetés bevétele jelentősen, ha az adóterhet mérsékelnék – a fehéredésből ugyanis jelentősebb összegre tehetne szert a büdzsé.

A múlt év nyarán megfogant javaslathoz a kormány hatásvizsgálatokat kért, amelyek nemrég elkészültek. Ebben 12 százalékos általános élelmiszeráfa-bevezetéssel számol a vidékfejlesztési tárca háttérintézménye, mintegy 100 milliárdos bevételkiesést jósolva az intézkedés bevezetésének esetére (fehéredéssel együtt). Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára a közelmúltban bejelentette, hogy a kormány március közepén foglalkozik az áfacsökkentés esetleges lehetőségével.

A Baromfi Terméktanács, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács most közös közleményében sürgetett gyors kormányzati intézkedést. A terméktanácsok sürgetését mintegy megerősítve Gőgös Zoltán szocialista képviselő hétfőn a parlamentben azonnali kérdésként Orbán Viktor miniszterelnöktől várt választ az áfacsökkentés kormányzati elképzeléseiről.

A nemzetgazdasági államtitkár válaszában azonban azt közölte: a Fidesz továbbra is a munkát és a jövedelmeket sújtó adók csökkentésére törekszik, mert igazságosabb elvonásnak tartja a fogyasztás terhelését. Azt is hozzátette viszont: folytatják a tárgyalásokat. Szavaiból kitetszett, hogy a megoldást nem az általános élelmiszeráfa-csökkentésben, hanem az alapvető élelmiszerek termékszintű adókulcsának mérséklésében látnák. Ez annyit jelent, hogy vagy néhány más élelmiszer (például a felvágottak, húsfélék) kerülhetne át a 18 százalékos kulcsba, vagy a most kedvezményes, 18 százalékos, a pékárukra és a tejre vonatkozó áfát lehet csökkenteni.

Az államtitkár utalt arra is, ha csökkentik az elvonást, akkor nem szeretnék megismételni a 2006-os hibát. Ekkor ugyanis az áfacsökkentés nem jelent meg az árakban, annak az összegnek, amit az állam elengedett, egy jelentős része a kereskedőknél maradt. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.