Jean Tirole nyerte a közgazdasági Nobel-díjat

Francia tudós, a Toulouse 1 Capitole Egyetemen oktató Jean Tirole kapta a 2014-es Közgazdasági Nobel-díjat. Az 1,1 millió dollárral rangos elismerésben a 61 éves Tirole a piac erejét, befolyását és a piaci szabályozást kutató munkásságért kapta – jelentette be hétfőn Stcokholmban Staffan Normark, a Svéd Királyi Akadémia állandó titkára.
A Troyes-ban született Tirole a mikro-közgazdaságtan és a játékteória jeles kutatója. Első (mérnöki) diplomáját 1976-ban a neves párizsi műszaki egyetemen, az École Polytéchnique-en, doktori fokozatát öt évvel később az Egyesült Államokban, a híres massachusettsi egyetemen, a Massachusetts Institute of Technology-n (MIT) szerezte. A MIT-en az 1990-es években tanított is. Jó ideje a Toulouse-i Egyetemen működő Ipargazdasági Kutatóintézet (IDEI) tudományos igazgatója, pályafutása során tíz könyvet írt, a legutóbbi 2011-ben jelent meg.

Tirole a hétfői sajtótájékoztatón tett vallomása szerint megindultan  fogadta a Nobel-díja hírét. Amikor éppen egy kérdésre válaszolt, amely az olyan piaci óriások, mint a Google kordában tartási lehetőségeit firtatta, vissza is kérdezett, hogy nem túl gyorsan beszél-e, mert úgy érzi, az érzelmei magukkal ragadják.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.