Javult novemberben a német feldolgozóipari BMI

Az előzetes becslésnek megfelelő mértékben nőtt novemberben a német feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI), a mutató értéke azonban továbbra is az ágazat zsugorodását jelző 50 pontos szint alatt van - közölte hétfőn a londoni Markit Economics gazdaságkutató intézet.

Novemberben 46,8 pontra nőtt a német feldolgozóipari BMI az októberi 46,0 pontról – szezonális hatásoktól tisztított adatok szerint. Az index 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének csökkenését, 50 pont feletti értéke pedig bővülését jelzi.

"A novemberi felmérés arra világít rá, hogy a német feldolgozóipar továbbra is lejtőn van, de az összességében negatív BMI-adat alindexeit vizsgálva vannak biztató jelek" – értékelt Tim Moore, a Markit vezető közgazdásza. Leginkább az adhat okot a bizakodásra, hogy az új megrendelések volumene a március óta tapasztalt legkisebb ütemben esett – írta a közgazdász a Markit közleményében, hozzátéve, hogy a kibocsátás nyolc hónapja nem csökkent olyan lassú ütemben, mint novemberben.

"A jövőt illetően, természetesen sok minden múlik majd azon, hogy mennyire vetik vissza a beruházásokat és a kulcsfontosságú exportpiacokon az üzleti bizalmat a világgazdasági kilátások keltette bizonytalanságok, illetve az elhúzódó euróövezeti válság" – fogalmazott Tim Moore.

A német feldolgozóipari adatokat a magyar szakemberek is nagy érdeklődéssel figyelik, mivel szoros kapcsolat van a német feldolgozóipar és a magyar gazdaság teljesítményei között. Az elmúlt negyedévekben az – elsősorban kivitelre termelő – magyar feldolgozó- és autóipar volt a kevés pozitív komponens egyike a magyar bruttó hazai termék volumenváltozásában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.