Javult az üzleti hangulat Közép- és Kelet-Európában

A következő fél évre vonatkozóan határozottan javult, mind a saját üzleti környezetük mind a gazdaság egészének megítélése Kelet-Európában működő külföldi cégek körében - ez derül ki Thomson Reuters OeKB kedden kiadott Közép és Kelet Európai Üzleti Környezet felméréséből.

A felmérés szerint - bár továbbra is a negatív tartományban volt - az egész régióban javult az index: az áprilisi -15-ről júliusra -7-re emelkedett. A mutató pozitív volt Lengyelországban és Csehországban, nulla Oroszországban, ahol az előző felmérés során még -20 volt az index értéke. A legrosszabb értéket Magyarország és Ukrajna mutatta felmérésben. Magyarországon az index értéke 4 ponttal -28-ra emelkedett, ezzel a lista végén szerepel, míg Ukrajna a második legrosszabb volt.

Az osztrák pénzintézet, az OeKB által készített felmérés során 400 nemzetközi vállalatot kérdeztek meg. Londoni elemzők korábban úgy nyilatkoztak, hogy a költségvetési fegyelem "markánsan" javította a Magyarországgal kapcsolatos piaci hangulatot.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni befektetési részlegének július végi elemzése szerint Magyarország például az OECD-térségen belül a legerősebb költségvetési pozícióban kerülhet ki a globális recesszióból, és ciklikus kiigazítással számolva jövőre akár költségvetési többlete is lehet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.