Javult az OTP jövedelmezősége

Összességében jól alakult az OTP bankcsoport jövedelmezősége 2010 első negyedévében, miközben a bank folytatta a konzervatív céltartalékolás politikáját, növelte a rossz hitelek fedezettségét és a tőkemegfelelési mutatóját is - kommentálta Bencsik László, a bank vezérigazgató-helyettese a bank gyorsjelentését sajtótájékoztatón Budapesten.

Az OTP bankcsoport az első negyedévben 42,4 milliárd forint konszolidált adózott nyereséget ért el, ami több mint duplája az előző negyedévinek, egy százalékkal magasabb a tavalyi első negyedévinél - tette közzé a bank szerdán publikált gyorsjelentésében.

A vezérigazgató-helyettes szerint a bank teljesítménye pozitív kilátásokat ad, ugyanakkor továbbra is meghatározó lehet a gazdasági környezet alakulása, így a görög válság kimenetele. A vezérigazgató-helyettes ezzel kapcsolatban utalt arra, hogy az OTP közvetlen kitettsége a görög, illetve a portugál és spanyol piacon minimális, így közvetlen hatása "a jelenlegi miniválságnak az OTP-re nincs".

A jövő szempontjából fontos elem, hogy míg korábban a közép-kelet-európai régióban a pénzügyi válság hatása fokozottan jelentkezett, most a régió CDS (hitelpiaci származékos csereügyletek) árazása nem romlott jelentősen, vagyis a piac figyelembe veszi ezen országok államadóssági helyzetének kedvezőbb voltát a bajban lévő dél-európai országokkal összehasonlítva.

Mindezzel együtt a bank mintegy 4,6 milliárd eurós likviditási tartaléka is biztosítja azt, hogy a csoport "sziklaszilárdan áll" és felkészült bármilyen fejleményekre - mondat Bencsik László. A vezérigazgató-helyettes szavai szerint a magyar bank csökkenő részesedése a csoport nyereségéből folytatódni fog.

Az ukrán és az orosz leánybankok fejlődésében bíznak a legjobban. Ukrajnában szavai szerint többek között az is biztosíthatja ezt, hogy a nemrég megkötött ukrán-orosz megállapodás alapján mintegy 4 milliárd euró éves tőkebeáramlásra számíthat Ukrajna, ami jelentős stabilizáló tényező lehet az ország gazdaságának fejlődésében.

Oroszországban a bevételek dinamikus emelkedése mellett csökkennek a kockázati költségek. Az OTP leánybankja, amely az Oroszországban gyűjtött betéteket helyezi ki főként lakossági áruhitelek formájában, a második helyen áll 23-24 százalékos részesedésével az orosz áruhitelezési piacon.

A magyar bank teljesítményével kapcsolatban kiemelte, hogy az OTP növelte hitelkihelyezési aktivitását a vállalati piacon egy, a fogyasztási hitelezésben két százalékkal. A jelzáloghitelezésben is növeli piaci részesedését az OTP, de ezen a területen a törlesztések a piac szűkülése miatt meghaladják az új folyósításokat.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.