Javult az amerikai gazdaság állapota

Az Egyesült Államok minden területén javult a gazdaság állapota májusban - tartalmazza az amerikai jegybank (Fed) 12 körzetének szerdán ismertetett közös jelentése.

A dokumentum összeállítói szerint minden körzetben javult a gazdaság helyzete az előző hónaphoz képest, de több körzet a gazdasági növekedést "mérsékeltnek" értékelte. A Fed utoljára a 2007-ben elkezdődött recesszió előtt szólt arról, hogy minden körzetben gazdasági növekedés tapasztalható.

A jelentés szerint a lakossági és a vállalati kiadások nőttek májusban, mérsékelt javulás következett be a munkaerőpiacon, miközben ár- és bérnyomás nem volt tapasztalható a vizsgált időszakban.

Nőtt továbbá a feldolgozóipari termelés, a kiskereskedelmi eladás, az idegenforgalmi kiadás, és élénkült a lakóingatlan-piac, ami összefüggésben állt azzal a most kifutott állami programmal, amelynek a keretében a kormány adókedvezményekkel támogatta a lakásvásárlást.

A Bézs Könyv megállapításait figyelembe veszi majd az amerikai jegybank kamatalakító Nyíltpiaci Bizottsága (FOMC), amely június végén ülésezik. A szakértők szerint a Fed ezúttal sem nyúl a kamathoz, rekordalacsony szinten, 0,0 és 0,25 százalék között marad.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.