Javult és romlott is az energiaár-helyzetünk

A fizetésekhez viszonyított áramárban romlott, az ugyanilyen gázármutatóban javult, a tényleges áram- és gázárakban, valamint a családi jövedelmen belüli energiaköltségekben pedig nem változott a fővárosiak más európai társaikhoz képest mért helyezése.

Javulást, romlást és szinten maradást egyaránt mutat a budapesti lakossági áram- és gázárakban a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által közzétett, különböző szempontok szerinti európai összehasonlítás.

22 uniós főváros és Belgrád rangsorában Budapest lakossági áramára továbbra is a második legalacsonyabb. Mivel nálunk csak Belgrád olcsóbb - igaz, nagyon, a szerb fővárosban konkrétan feleannyiba kerül az áram, mint itt -, ugyanakkor ez úgy is értelmezhető, hogy a mért 22 uniós főváros sorában - az Orbán Viktor kormányfő által kitűzött célok megvalósításaként - továbbra is mi vagyunk a legolcsóbbak. Helyezésünk beállni látszik: májusban, júniusban és szeptemberben már álltunk ezen a szinten.

A jövedelemhez hasonlított áramár tekintetében helyezésünk a 8. legrosszabb. Ez egy éve szinte változatlan, de álltunk már rosszabbul és - szeptemberben - egy hellyel jobban is.

A lakossági gázár szempontjából felmért 21 uniós főváros és Belgrád sorában szintén tartjuk a második legolcsóbbnak járó ezüstérmes címet. Itt Bukarest előz meg bennünket, vagyis uniós szinten is a második legolcsóbbnak számítunk. Ebbéli helyezésünk ugyanakkor a felmérés több mint egy évvel ezelőtti kezdete óta nem változott. Igaz, árunk egyre közelíti Bukarestét, tehát pozíciónk egyre határozottabban a trónkövetelőé.

A fizetésekhez mért gázárunk egy hellyel javulva a 4. legjobbnak számít. Ebbéli helyezésünk a felmérés kezdete óta egyre kedvezőbb, de a 4.-5. helyen április óta álltunk már többször is.

A nemzetközi felmérés szerint az átlagcsaládok Budapesten jövedelmük 5,5 százalékát költik el áramra és gázra. Ez az e felmérésben szereplő 20 főváros sorában a 6. legrosszabb. Helyezésünk 7. hónapja változatlan, bár korábban Budapest e tekintetben is rosszabbul állt.

A változások tehát kilengésekkel bár, de a felmérés kezdete óta folyamatos javulást mutatnak. Az adatsorok ugyanakkor meglehetős nehezen értelmezhetőek, és a politikusok saját szája íze szerint könnyen félremagyarázhatóak. Ezzel a módszerrel Németh Szilárd fideszes rezsibiztos és a többi fideszes vezető előszeretettel él is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.