Javult, de romlott is a külkereskedelmi mérleg

Szűkült a külkereskedelmi többlet júliusban: a Központi Statisztikai Hivatal előzetes adatai szerint a szufficit értéke 498 milliót (154 milliárd forint) tett ki, 86 millióval kevesebbet, mint a megelőző hónapban. Igaz, az egy évvel ezelőtti értéket 66 millióval túllépte a magyar export és import különbözete.

Az export 8,4, az import 7,9 százalékkal haladta meg az egy évvel ezelőtti szintet, ami azt mutatja, hogy az olló ezúttal is nyílt, ahelyett hogy záródott volna. Ennek a hátterében az állhat, hogy az exportot felpörgető feldolgozóipar – ezen belül is főként a járműgyártás – odatette magát, ezzel szemben a beruházások hajtotta belső felhasználás importigénye szerényebben bővült, s ezen a lakossági fogyasztás minimális növekedése sem tudott javítani. Hacsak nem tért át a lakosság a magyar termékek vásárlására, de ez amúgy sem megy egyik napról a másikra.

A KSH adatai szerint 2014 hetedik hónapjában a kivitel értéke 7,3 milliárd eurót (2244 milliárd forintot), a behozatalé 6,8 milliárd eurót (2090 milliárd forintot) tett ki. A kivitel 78, a behozatal 74 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolítottuk le.

Az év eddig eltelt szakában a kivitel értéke 49,1 milliárd euró (15 078 milliárd forint), a behozatalé 45,3 milliárd euró (13 913 milliárd forint) volt. A kivitel és a behozatal euróban mérve öt, illetve 4,8 százalékkal emelkedett. A külkereskedelmi mérleg többlete 253 millió euróval volt nagyobb, mint a 2013. január–júliusi időszakban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.