Javuló világgazdasági kilátások

A második negyedévre javult, a második félévre kissé romlott a német Ifo gazdaságkutató intézet világgazdasági hangulatmutatója.

Tovább javult a német Ifo gazdaságkutató intézet világgazdasági hangulatmutatója. A második negyedévre vonatkozó átfogó index az előző negyedévi 99,5 pontról 104,1 pontra nőtt.

Az első negyedévben kétéves csúcsra emelkedett a világgazdasági barométer: a jelenlegi helyzet megítélésnek almutatója 80,4 pont lett az előző negyedév 67,3 pontja után. A következő fél év gazdasági kilátásaira vonatkozó index viszont kissé romlott: 126,3 pontra 129,8 pontról.

Egy évvel korábban, a világméretű gazdasági válság eddigi legnehezebb szakaszában az index 50,7 ponton állt.

Az intézet elemzésében megállapította: a megkérdezett szakemberek a jelenlegi helyzetet most kevésbé látják kedvezőtlennek, mint az év elején, a következő fél évet tekintve pedig bizakodóak.

A hangulatmutató ismét Ázsiában nőtt a legjobban, de Észak-Amerikában is meghaladta a hosszabb távú átlagot. Nyugat-Európában viszont nagyjából az eddigi szinten mozgott, és nem érte el a hosszú távú átlagot.

Mindent egybevetve Ázsiát leszámítva a gazdasági helyzetet még mindig nem látják kielégítőnek a szakemberek. Erre utal, hogy a fél évre előretekintő mutató kissé gyengébb lett az első negyedévinél, amikor még nőtt az előző negyedévhez képest.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.