Javuló szálláshely-adatok

Szeptemberben az egy évvel ezelőttihez képest nőtt a kereskedelmi szálláshelyek kihasználtsága, az ott töltött éjszakák és a a külföldi látogatók száma, valamint az egy szobára jutó illetve az összesített árbevétel is - derül ki a KSH kimutatásából.

Szeptemberben jelentősen nőtt a külföldi vendégek és a vendégéjszakák száma. Ennek köszönhetően 8,5 százalékkal élénkült a vendégforgalom. A kereskedelmi szálláshelyek árbevétele folyó áron 4,9 százalékkal nőtt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

Szeptemberben a belföldi vendégek 799 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. Ez a teljes vendégforgalom 40 százaléka. Számuk 1,2 százalékkal csökkent, míg az éjszakáké 2,6 százalékkal emelkedett az egy évvel ezelőttihez képest.

A külföldi vendégek 1,205 millió vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 7,4, az éjszakáké pedig 9,3 százalékkal nőtt 2011. szeptemberhez viszonyítva.

A vendégéjszakákban mért vendégforgalom 60 százaléka, a szállásdíjbevétel 71 százaléka származott külföldiektől.

A legjelentősebb küldő országokból érkező vendégek éjszakáinak száma Románia és az Egyesült Államok esetében csökkent, míg Németország, Ausztria, az Egyesült Királyság, Oroszország, Olaszország, Csehország, Spanyolország, Hollandia és Lengyelország esetében nőtt.

A külföldivendég-forgalom jelentős részét fogadó szállodákon belül a kétcsillagos egységek kivételével növekedést regisztráltak. A külföldi vendégek száma a turisztikai régiók többségében emelkedett.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 55,3 százalékos volt, 4,8 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Ezen belül az ötcsillagosok 78,1, a négycsillagosok 64,3 százalékos foglaltságot értek el.

A megfigyelt időszakban a kiadott szállodai szobák bruttó átlagára (15 076 forint) stagnált, az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel (8335 forint) 4,5 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 4,9 százalékkal emelkedett a vizsgált időszakban. A szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás fogyasztóiár-indexe szeptemberben 4,4 százalék volt. A szálláshelyek 26,6 milliárd forint bruttó árbevételt értek el. Ezen belül a szállásdíjbevétel 15,3 milliárd forintot tett ki. A forint/euró árfolyam 284 forint volt szeptemberben, mindössze 1 forinttal gyengébb, mint egy évvel korábban.

2012. szeptember 30-án a Magyarországon működő kereskedelmi szálláshelyek száma 2819 volt, ezen belül 952 szálloda 56 ezer szobával, 1009 panzió 11 ezer szobával működött.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.