Javuló OMV-eredmény

Egyre vaskosabb nyereségekről számol be az osztrák OMV olajtársaság.

Az OMV osztrák energiaipari társaság egyszeri tételektől és az árváltozás hatásától megtisztított eredménye 9 százalékkal, 800 millió euróra – több mint 200 milliárd forintra – nőtt az idei első negyedévben az előző év azonos időszakához képest – közölte szerdán a társaság. A tavalyi utolsó negyedévben ugyanez 737 millió euró volt.

Az adó- és kamatfizetés előtti eredmény (EBIT) 912 millió euró volt az év első három hónapjában, 12 százalékkal több, mint a tavalyi első negyedév 813 millió eurós eredménye. A tavalyi utolsó negyedévben 539 millió euró volt az EBIT.

A vállalat szerdai közleményében főként a magas nyersolajárra, a hideg közép-európai tél miatt megnövekedett fogyasztásra és a líbiai kitermelés növekedésére vezette vissza a kedvező eredményt. A Brent olajár 12 százalékkal magasabb volt, mint 2011 első negyedévében. A líbiai kitermelés a polgárháború előttihez képest 85 százalékos szinten állt – írták.

Az OMV líbiai olajtermelése tavaly november végén indult újra, a polgárháborút megelőző 30 százalékos szinten. Az év végén ez az arány 50 százalékra kúszott fel.

A finomítói haszonrés nyomás alatt volt. Ez az OMV várakozása szerint az év hátralévő részében is így lesz a várhatóan magas olajár miatt. Ugyanakkor az első negyedévhez képest javulhat a haszonrés.

Az adózott eredmény kisebbségi részesedések nélkül 452 millió euró volt, 22 százalékkal haladva meg a tavalyi év azonos időszakának eredményét.

Egyszeri tételek nélkül az eredmény 379 millió eurót tett ki, ami 37 százalékkal volt magasabb a tavalyi első negyedévinél. Az egy részvényre jutó eredmény (EPS) 1,39 euróra nőtt az egy évvel korábbi 1,24 euróról és a tavaly negyedik negyedévi 65 centről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.