Javuló bizalmi mutatók, enyhülő a válság

Az Ecostat gazdaságkutató összevont konjunktúra indexe az előző hónaphoz képest 7,1 százalékpontot javulva 75,6 százalékot ért el augusztusban, a bizalmi mutatók a pénzügyi válság enyhülésére utalnak - közölte az Ecostat.

A közlemény szerint augusztusban a magyar nagyvállalatok, a kis- és középvállalati szektor, valamint a lakosság havi bizalmi  indexe is javult, s így a mutató megfelel a tavalyi negyedik  negyedévinek.

A nagyvállalatok augusztusi konjunktúra-indexe 69,2 százalék  volt, júliushoz képest több mint tíz százalékponttal javult.

A kis- és középvállalatok bizalmi mutatója ennél alig  alacsonyabb, értéke 68,3 százalékot ért el, ami az előző hónaphoz  képest három százalékpontos erősödés. Nőtt a bizalom a lakosság  körében is: a bizalmi mutató értéke 89,4 százalék volt a nyolcadik  hónapban, az augusztusi növekedés megközelítette a hét  százalékpontot.

A szezonálisan kiigazított adatok szerint augusztusban 45,8 pontra  esett a beszerzési menedzser index (BMI), amely 3,4 százalékpontos  csökkenést jelent az előző hónaphoz képest és a feldolgozóipar  további zsugorodását tükrözi - közölte a Magyar Logisztikai,  Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

Az augusztusi adatok egyelőre arra utalnak, hogy a feldolgozóipar  júliusi – viszonylag – kedvező eredményei kivételnek  tekinthetők, a legfrissebb értékek inkább a május-júniusi, szűkülő  trendhez igazodnak.
A részindexek közül a legerőteljesebben a termelési mennyiség  indexe esett vissza: júliushoz képest 7,2 százalékponttal, 44,3 pontra zuhant.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.