Javulnak az exportkilátások

Élénkülés mutatkozik az áruforgalomban: júliusban az export volumene 7,4, az importé 6,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet, nagyot javítva ezzel az első hét hónap összesített mérlegén, amely a kivitel 2,6 és a behozatal 3,7 százalékos bővüléséről tanúskodott.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint júliusban a kivitel értéke 6,7 milliárd eurót, a behozatalé 6,3 milliárd eurót tett ki. Ezzel a júliusi külkereskedelmi mérleg többlete 448 millió euróra jött ki.

Megint a járműipar
Győr Audi gyár autógyár, ipar, munkások, munka, szerelőcsarnok, motor, AUDI

Az idei első hét hónap összesített statisztikája szerint exportunk 47,1 milliárd euró importunk  43,2 milliárd euró volt. A külkereskedelmi aktívum 3,9 milliárd eurós volt, ez gyakorlatilag a tavalyi, a gazdasági recesszió évében mért szintnek felel meg, azaz különösebb dicséretre, elismerésre nem számíthat emiatt a honi gazdaságpolitika.

Mint ahogy egyelőre az export „lelke”, a gazdaság motorjába a gyorsításhoz megfelelő mennyiségű üzemanyagot fecskendező, s a kivitelből majd ötven százalékos mértékkel részesedő gépek és szállítóeszközök (közte a járműgyártás) exportja alig 2,8 százalékkal bővült a tavalyi hasonló időszakhoz képest. E termékek importja ugyanekkora növekedést mutatott.

Az árufőcsoporton belül a közúti jármű forgalmát – a közelmúltban végrehajtott autóipari beruházásoknak köszönhetően – dinamikus növekedés jellemezte. Számottevően emelkedett az irodagép és berendezés, valamint az energiafejlesztő gép és berendezés, azon belül főként a benzin- és dízelmotorok behozatala. A híradás-technikai hangrögzítő és -lejátszó készülék forgalmának volumene bázisszint körül alakult.

A változatos összetételű feldolgozott termékek kivitelének és behozatalának volumene 6,8 és 6,4 százalékkal emelkedett. Az utóbbi hónapok lendületes növekedésében meghatározó szerep jutott a vegyi áruk, különösen a gyógyszer és gyógyszerészeti termék, továbbá a szerves vegyi termék –BorsodChem - kivitelének.

Az új vegyipari beruházásoknak köszönhetően a műanyag-alapanyag, illetve az illóolaj, illat- és tisztítószer kereskedelme is megélénkült. Az importban jelentős volt a vas és acél, valamint – a gépjárműipari megrendelésekkel összefüggésben – a gumigyártmány volumenének emelkedése.

Az energiahordozók behozatalának volumene 3,3 százalékkal haladta meg az előző év első hét hónapjának szintjét. A kőolaj és kőolajtermék importvolumene csaknem tizedével nőtt a tavalyinál alacsonyabb forintárak mellett, ezzel szemben a természetes és mesterséges gáz behozatalának volumene bázisszint alatt maradt.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportja 6,8, az importé 2,5 százalékkal elmaradt 2012 első hét hónapjához képest, júliusban azonban a csökkenés mindkét irányban megállt. Az exportban a legnagyobb részarányú gabona és gabonakészítmény volumene több mint harmadával zuhant vissza, amit az állati takarmány, a tejtermék és tojás, valamint a zöldségféle és gyümölcs kivitelének számottevő növekedése sem tudott ellensúlyozni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.