Javulásban az építőipar

Minimális pluszban volt az építőipar júliusban, emelkedett az új szerződések volumene is - jelentette a KSH.

2013 júliusában az építőipar termelése a kiigazítatlan adatok szerint 1,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Mindkét építményfőcsoport termelése emelkedett: az épületek építése 3,4, az egyéb építményeké 0,6 százalékkal volt magasabb a 2012. júliusinál. A 2013 júliusában kötött új szerződések volumene 34,9 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződések volumene 1,6-tal nőtt. Az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződések volumene 52,8 százalékot ugrott, a növekedés oka a gyorsforgalmi úthálózat építésére kötött néhány nagy értékű szerződés volt. 

A munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint is ugyanolyan mértékben emelkedett a termelés 2012 júliusához képest. Szezonálisan és munkanaphatással kiigazítva a termelés 1,6%-kal kisebb volt az előző havinál. Az év első hét hónapjában 6,2%-kal nőtt az építőipar termelése az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az építményfőcsoportok közül az épületek építése 3,4%-kal emelkedett. Az alacsony bázis mellett a növekedés ebben a hónapban az épületgépészeti szerelés alágazat termelésének bővüléséből adódott.

Az egyéb építmények építése kismértékben, 0,6%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. Szezonálisan kiigazított indexek alapján az épületek építésének teljesítménye az előző kéthavi növekedés után 6,4%-kal, az egyéb építményeké 0,3%-kal csökkent a júniusihoz viszonyítva. Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése – ami az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza – júliusban 1,1%-kal kisebb volt az egy évvel korábbinál.

Az egyéb építmények ágazat termelése szintén csökkent, 2,6%-kal. Az építőipari termelés több mint kétötödét adó speciális szaképítés ágazat termelése azonban 7,5%-kal haladta meg a 2012. azonos időszakit. Az építőipari vállalkozások 2013. július végi szerződésállományának volumene 19,0%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 1,0%-kal kisebb, az egyéb építményeké 27,4%-kal magasabb volt, mint 2012 júliusában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.