Javul a fizetési fegyelem

Javult a cégek fizetési morálja: 62 százalékuk már időben fizet. Csökkentek a vállalt határidők és a késések is.

A számlák 62 százalékát időben ki tudják fizetni a cégek, szemben a tavalyi 56 százalékkal – derül ki a Bisnode fizetési tapasztalat program adataiból – mely évente több mint 1,5 millió számlát dolgoz fel. A társaságok ma átlagosan 28 napos fizetési határidőt adnak meg a számlákon (vagyis a döntő többség 30 napos határidőben állapodik meg), ami a Bisnode szerint minimálisan csökkent is: 2012-ben a cégek több mint 29 napos volt a határidő. A legnagyobb fizetési határidővel a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásával foglalkozó vállalkozásoknál, a papíriparban és az építőiparban kell számolni: ez 40-50 nap is lehet.

A határidőben fizető társaságok számának növekedése mellett mérséklődött a késők átlagos csúszási ideje is. Jelenleg az oktatással, az információval és kommunikációval foglalkozó társaságok késnek a legtöbbet, másfél hónapnyit (43-44 napot) számláik kiegyenlítésével, de magas a számlafizetési késedelem a papíriparban is (37 nap) . Az ingatlanos cégek 27 nappal, az építőipari vállalkozások pedig 24 nappal maradnak el a fizetési határidőtől.

Megyei szinten Heves megyében késnek a legtöbbek számláik kifizetésével a cégek (35 napot), de a fővárosban is magasabb (23 nap) a fizetési késedelem az országos átlagnál, a legpontosabbnak Fejér és Baranya megye mondható, ahol átlagosan 19 nappal késnek a fizetéssel.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.