Javul a beszerzésimenedzser-index

2,7 százalékponttal jobb a beszerzésimenedzser-index a júliusinál, immár bővülést mutat – közölte az indexet készítő társaság.

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított augusztusi értéke 51,7 pont, 2,7 százalékponttal magasabb a júliusinál - közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT). A mutató 50 pont alatti értéke a feldolgozóipari tevékenység visszaesését, az annál nagyobb értékek az ágazat bővülését jelzik.

A társaság jelentése szerint a korábbi augusztusokkal összevetve az idei érték elmarad az 52,1 pontos hosszú távú átlagtól, de meghaladja az elmúlt három év 50,8 pontos átlagát. A jelentés készítői hangsúlyozzák, hogy áprilistól a BMI értéke folyamatosan 50 pont körül ingadozik, nem mutat határozott trendet.

A BMI komponensei közül a termelési mennyiség indexe csökkent júliusi értékéhez képest, de a május havi szűkülés után így is a termelt mennyiség emelkedését jelzi harmadik hónapja. Az új rendelések indexe enyhén nőtt. Az augusztusi szállítási átfutási idő hosszabb lett júliushoz képest, de a növekedés üteme csökkent. A korábbi augusztusi értékeket nézve az idei a harmadik legalacsonyabb érték 2010 és 2011 után.

A vásárolt készletek emelkedni kezdtek az elmúlt hónapban tapasztalt csökkenés után. Az idei augusztusi érték az elmúlt tizennégy év értékei alapján erősen átlag feletti, és a harmadik legmagasabb.  

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.