Javított Lettország adósbesorolásán a Standard & Poor's

Lettország hosszú távú adósbesorolását "BB"-ről "BB+"-ra javította a Standard & Poor's (S&P) hitelminősítő intézet. A rövidtávú adósbesorolást "B" szinten hagyta az S&P, az ország besorolási kilátása stabil.

A hitelminősítő közleményében kifejti, hogy a 2009/2010 évi recesszió kisebb kárt okozott az ország közpénzügyi helyzetében, mint amire számítani lehetett. A 2007-2009 között bekövetkezett 35 százalékos keresletcsökkenéshez képest meglepően rugalmasnak bizonyult a lett gazdaság.

Az egy munkaegységhez köthető költségek 25 százalékkal mérséklődtek a bérek névértékének csökkenése és az elbocsátások következtében. Ez hozzájárult az ország versenyképességének helyreállításához.

A kereskedelmi szektor vállalatai sikeresen álltak át a külső kereslet kielégítésére, különösen a Nordic-térséggel, Németországgal és Oroszországgal javult a külkereskedelem. A 2007-ben tapasztalt 22 százalékos GDP-arányos folyó fizetési mérleg hiányt követően idén már várhatóan 5 százalék többletet ér el Lettország.

A kivitel 30 százalékkal bővülhet idén, bár a jelentős javulásban szerepe van az alacsony bázisidőszaki adatnak.

Lettország pénzügyminisztere, Andris Vilks közleményben üdvözölte a hitelminősítő döntését,s kifejtette: "ez egy fontos üzenet a befektetőknek és azt mutatja, hogy a gazdaságunk fejlődik".

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.