Javított az első negyedévben a Mol

Az előző év utolsó negyedének erőteljes mínuszai után az év első negyedében javított eredményén a Mol.

Egyre konyuló összárbevétel mellett az első negyedévben javított nemzetközi számviteli szabályok szerinti eredményességén a Mol csoport. A negyedévi árbevétel ötéves mélypontra, ezermilliárd forint alá, 922 milliárd forintra esett. A tavaly év végi 130 milliárdos üzemi veszteség viszont most plusz 65 milliárd forint lett, ami egy év távlatában is közel 40 százalékos javulás. A tavaly év végi közel 70 milliárdos nettó veszteség ezúttal kilencmilliárdos pluszba fordult. Igaz, ez a tavalyi év hasonló időszakában mértnél még mindig 56 százalékkal kevesebb. A befektetők számára fontos EBITDA-eredmény a tavaly év végi közel 40 milliárd után most 139 milliárd lett, ami egy év alatt 21 százalékos javulás.

Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató kommentárjában kiemelte, hogy az évet a 60 dollár alatti olajárszint mellett is erős pénzügyi teljesítménnyel kezdték. (Mindazonáltal megjegyzendő, a nettó eredmény még így is az elmúlt 46 negyedév 10. legrosszabbja.) Még inkább biztosak a kétmilliárd dolláros "tisztított EBITDA"-céljuk elérésében. (Ez tavaly 2,2 milliárd dollár lett.) Hernádi Zsolt ismételten kiáll az "integrált üzleti modell", azaz számos tevékenység (többek között olaj- és gázkutatás, illetve -kitermelés, üzemanyag-finomítás, -nagy- és kiskereskedelem, gázszállítás és petrolkémia) párhuzamos fejlesztése mellett.

Emlékeztetett az Északi-tenger Norvégiához tartozó térségében vásárolt kutakra, amit a leginkább befektetőbarát piacnak nevezett. Nemzetközi szinten a kitermelés növelését, Kelet-Közép-Európában pedig költségcsökkentést irányzott elő. A feldolgozás-kereskedelemben folytatják a 2017-ig tervbe vett újabb 500 millió dolláros kiadásvágást. Noha szavai szerint az üzletág minden idők legerősebb első negyedéves eredményét érte el, a beszámoló egy későbbi szakasza szerint a sokszor hivatkozott "tisztított EBITDA" az üzletágban forintban csupán hajszállal állt az előző adat fölött, dollárban pedig csökkent.

Olajkitermelésük nőtt, gázkitermelésük szinten maradt. Üzemanyag-eladásaik legtöbb táblázatuk tanúsága szerint visszaestek. A horvát kormánnyal az INA jövőjéről folytatott viták, a Hernádi Zsolt elleni horvát büntetőeljárás ügye szokás szerint nem fértek a jelentésbe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.