Járai szerint Matolcsy elhasználódott

A volt jegybankelnök szerint Matolcsy "nagyszerű képet" tud felrajzolni a pénzügypolitikáról, azonban a pénzügyi irányítást meg kellene erősíteni. Járai nem akar pénzügyminiszter lenni.

Matolcsy György nagyszerű képet tud felrajzolni a pénzügypolitikáról, vélte Járai Zsigmond, aki szerint a pénzügyi irányítást kellene megerősíteni. A volt jegybankelnök, illetve jelenleg az MNB felügyelő bizottságának az elnöke az m1 Ma reggel című műsorában nyilatkozott. Járai ugyanakkor leszögezte: ő nem vállalná el a pénzügyminiszterséget.

Nem azért távozott a Költségvetési Tanács éléről, mert tarthatatlanná vált a véleménye Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter számára – cáfolta Járai Zsigmond az erről szóló híreket.

Járai szerint a magyar gazdaság helyzete lényegesen jobb annál, mint amit a hitelminősítők leírtak, elindultak változások, melyeket fel kellene gyorsítani, és Magyarország magától kijönne a gödörből. A gazdaságpolitikai fordulat végrehajtásához azonban intézményi és személyi változásokra is szükség lenne – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy Matolcsy Györggyel sikeresen végrehajtható-e a gazdaságpolitikai fordulat, Járai úgy fogalmazott, hogy Matolcsy eléggé elhasználódott a piacon. Matolcsy nagyszerű képet tud felrajzolni a pénzügypolitikát illetően, de a pénzügyi irányítást kellene megerősíteni.

Járai Zsigmond szerint sokkal simulékonyabb gazdaságpolitikára lenne szükség, így szerinte sok komoly tényezővel vesztünk össze, az IMF, az Európai Unió mellett a "francia nagyvállalatokat" megemlítve. 

Járai szerint ki kellene egyezni velük, békülékenyebb, simulékonyabb gazdaságpolitikára lenne szükség. Majdnem ugyanazt kellene csinálni, mint eddig, csak nem kellene olyan hangosan mondani, hanem csinálni kellene – fogalmazott.

Járai Zsigmond megemlítette azt is, hogy Gyurcsány Ferenc idején négy jegybanki alelnököt neveztek ki, azt mégsem kifogásolta az Európai Unió, arról pedig, hogy népszerűsítik az állampapírokat a lakosság körében, azt mondta: neki is van állampapírja, szerinte ez ma az egyik legjobb befektetés.

Matolcsy György büszkén mutatja könyvét Járai Zsigmondnak. Némi késéssel a volt jegybankelnöknek leesett: nem lájkolja a tartalmát
Bernadett Szabó 2008.10.03. Digitális Matolcsy György fideszes parlamenti képviselő - Éllovasból Sereghajtó című új könyvének bemutatója a Parlament Cafe-ban. b-j : Matolcsy György, Járai Zsigmod, Kovács Lajos Péter - Éghajlat könyvkiadó igazgatója
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.