Járai szerint a kormány: új gazdaságpolitikára van szükség

Nekiment a kormánynak Járai Zsigmond. A Magyar Nemzeti Bank felügyelő bizottságának elnöke szerint Magyarország csak egy gazdaságpolitikai fordulattal tud kilábalni a nehéz helyzetből. Úgy látja, az EU-szabályoknak 150 százalékig kell megfelelni, módosítani kell az adórendszert, a jegybankot pedig minden hibája ellenére hagyni kell dolgozni.

Orbán Viktor miniszterelnök leváltásában nem gondolkodik, de a Világgazdaságnak adott interjúban arról beszél, hogy a kormány jobban tenné, ha nem várná meg, amíg az IMF, illetve az Európai Unió diktál Magyarországnak, hanem maga indulna el a "helyes úton". Szavai szerint ez egyet jelentene egy gazdaságpolitikai fordulattal, amely megkönnyítené hazánk finanszírozását. Ehhez azonban mélyreható intézményi és személyi változások is szükségesek lehetnek. A jegybank felügyelőbizottságának elnöke szerint még nem késő, Magyarország magától is talpra tud állni.

Járai biztosra veszi, hogy az IMF-fel sikerül megállapodni. Az Európai Unióval történő megegyezést viszont "nehezebb ügynek" látja, a jogszabályoknak való megfelelési kényszer miatt. Nyilatkozata szerint ezeknek "nem 100, de 150 százalékban kell megfelelnünk. Ilyen kiélezett gazdasági helyzetben nem tehetjük meg, hogy nem vesszük teljes mértékben figyelembe az elvárásokat. Az új gazdaságpolitikának békülékenyebb, nyitottabb hangnemet kell megütnie."

A költségvetést rendben lévőnek tartja. Azt mondta: "fogadást is mernék kötni rá, hogy 3 százalék alatt lesz a költségvetési deficit. Lehet, hogy a külső körülmények még rosszabbak lesznek, de látom az elkötelezettséget, és hogy a kormány megértette: be kell tartani a 3 százalék alatti hiányt, ha kő kövön nem marad, akkor is – bár remélem, nem lesz ennyire rossz a helyzet."

Ezzel együtt szerinte ez EU teljes joggal kételkedik abban, hogy a hiány 2013-ban is tartható lesz. Megfogalmazása szerint a hiány "a mai folyamatok alapján nem tartható, de hát addig újabb folyamatokat kell beindítani. Kulcskérdés lesz a magyar gazdaságpolitikában, hogy a költségvetést rendben kell tartani, és úgy gondolom, a legfontosabb feladat egy gyökeres gazdaságpolitikai fordulat végrehajtása, amely szerintem el is kezdődött. Ennek egyik jele az IMF-hez való fordulásunk, a másik, hogy a GDP 4-5 százalékának megfelelő költségvetési szigorítás szerepel az elfogadott büdzsében. Látom, hogy a költségvetési filozófia átalakult, nem idegenkednek a rendbetételtől, ezt jövőre folytatni kell. Az ideinél többet szerintem senki nem kérhet, ezt is nehéz lesz folytatni. A megújuláshoz több más elem is kell, amelyeket vagy magától megtesz a kormány, vagy a pénzpiacok meg a nemzetközi szervezetek fogják kikényszeríteni."

Járai fontosnak tartja a költségvetés strukturális rendbetételét és a kiadások folyamatos csökkentését a GDP arányában 40 százalék körüli szintre, de úgy, hogy közben még javuljon is az egyensúly. Szerinte csak így lesz fenntartható a finanszírozás. Emellett egy új társadalmi és gazdasági kiegyezést is szükségesnek tart, amelynek többféle politikai jele is kell, hogy legyen.

Az első Orbán-kormány pénzügyminisztere miniszteri megbízást már nem vállalna. Azt mondja: "már nem pályázom semmilyen hatalomra, funkcióra, de szívesen segítek a tanácsaimmal, amennyiben kikérik azokat."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.