Járai elhatárolódik az IMF-es 'partizánakciótól'

Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottsági (fb) elnöke levélben tájékoztatta Irina Ivascsenkót, az IMF magyarországi képviseletvezetőjét, hogy az itt tartózkodó delegációval tárgyalni szándékozó ellenzéki fb-tagok nem a testület álláspontját képviselik.

A jegybank honlapján közzétett levélből nem derül ki, hogy maga Járai Zsigmond egyáltalán leülne-e az IMF-fel tárgyalni, ha módja lenne rá, de az igen, hogy az fb-ben az MSZP-t képviselő Katona Tamás és az LMP által delegált Róna Péter ezt nem teheti meg, legfeljebb magánemberként. Járai idéz a felügyelőbizottság hatásköreit részletező jogszabályból, kifejti, hogy a hatályos törvények értelmében az fb hatáskörébe nem tartozik az MNB alapfeladatainak vizsgálata, valamint az alapfeladatok végrehajtásának mérlegre gyakorolt hatása.

Ugyanígy nem hatásköre az MNB-t érintő jogszabályváltozások véleményezése. Itt az első Orbán-kormány pénzügyminisztere, majd MNB-elnökként is dolgozó Járai nyilván arra utalt, hogy a jegybanki függetlenség kérédésben nem foglalhatnak állást, mert az nem dolguk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.