Japán: újabb gazdaság-élénkítés

A japán kormány nyilvánosságra hozta 920 milliárd jen (8,46 milliárd euró) összértékű gazdaságélénkítő csomagjának tervezetét. A csomaggal azt szeretnék elérni, hogy csökkenjenek az erős jen negatív hatásai, s hogy megfékezzék a jelenlegi deflációs trendeket.

A program keretein belül létrejönne egy, a növekedés lehetőségeit vizsgáló kormányzati testületet, valamint támogatnák a fiatal munkakeresők álláshoz jutását olyan ágazatok keresletének növelésével, mint a gyermekgondozás vagy az egészségügy. A csomagot a költségvetés tartalékkeretének tavalyról fennmaradt és idei összegeiből finanszíroznák.

"A kormány ma azért hozta nyilvánosságra a csomag főbb elemeit, hogy azt a benyomást keltse, hogy gazdasági intézkedései és a japán központi bank lépései megfelelően összehangoltak - nyilatkozta Szatosi Arai, a gazdaságért és költségvetésért felelős miniszter. Az intézkedéseknél a "hangsúly a gyorsaságon" van - mondta Arai. A kormány szeptember 10-re tervezi a csomag véglegesítését.

A japán miniszterelnök, Naoto Kan azután rendelte el a gazdaságélénkítő csomag bevezetésének előkészítését, hogy a szigetország gazdasági növekedése éves összehasonlításban 0,4 százalékra lassult a második negyedévben az első negyedévi 4,4 százalékhoz képest. Arai nyitva hagyta a további gazdaságélénkítés lehetőségét amennyiben a jen a jelenlegi szintjén marad, a tokiói börze részvényei továbbra is esnek, vagy a deflációs nyomás tovább erősödik.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.