Japán tőzsdefúzió a láthatáron

A tőzsdén jegyzett Osaka Exchange augusztus óta nem látott emelkedést mutatott, miután a Nikkei napilapban megjelent, a Tokyo Stock Exchange (TSE) megvásárolná Japán második legnagyobb tőzsdéjét működtető vállalatát, írja a Bloomberg-re hivatkozva a Portfolio.

Az Osaka Securities (OSE) vállalat papírjai 7,3 százalékot emelkedtek, miután kiderült, az ország legnagyobb tőzsdei operátora a TSE megvásárolná a második számú japán tőzsdét üzemeltető vállalatot. A Nikkei információi szerint a TSE az OSE részvényeinek 66 százalékát vásárolná meg. Egyelőre mindkét érintett tőzsde-üzemeltető cáfolta, hogy megállapodás született volna közöttük, a japán lap információi szerint viszont a tárgyalások előrehaladot stádiumban vannak.

A két vállalat egyesülése komoly előnyöket hozna a TSE-nek, hiszen a tranzakciót követően hozzáférne az OSE derivatív piacához és komoly megtakarításokat is elérhetne a két társaság a nagyobb piaci méretnek köszönhetően.

Bár a TSE nem tőzsdén jegyzett vállalat, értékét 1,9-2,5 milliárd dollárra becsülik, ezzel pedig 1,5-2-szer akkora, mint a tőzsdei Osaka Exchange. Az egyesített vállalat 3,2-3,8 milliárd dollár értékű lehetne, ez pedig magasabb mint a chicagói CBOE 2,5 milliárd dolláros piaci kapitalizációja, de elmarad a London Stock Exchange 3,8 milliárd dolláros értékétől.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.