Japán hódítás az amerikai mobilpiacon

A Softbank, amely nevével ellentétben se nem pénzintézet, se nem programozó cég, hanem egy japán mobilszolgáltató, bejelentette, hogy 20 milliárd dolláros ügylet keretében megszerzi az amerikai Sprint Nextel szolgáltató részvényeinek 70 százalékát.

A Softbank 12,1 milliárd dollárt fizet a harmadik legnagyobb amerikai mobilszolgáltató, a Sprint részvényeseinek, emellett 8 milliárd dolláros tőkeemelést is végrehajt a társaságban, s ennek révén 70 százalék körüli tulajdonrészt szerez a vállalatban. Ha létrejön az üzlet, az Japán történetének legnagyobb értékű tengerentúli vállalatfelvásárlása lesz – jelentette a Reuters.

Mérpedig erre komoly esély mutatkozik, hiszen az amerikaiak részéről Dan Hesse vezérigazgató, japán részről pedig Maszajosi Son alapító-vezérigazgató közös tokiói sajtótájékoztatóján erősítette meg a szándékot. A Softbank ezzel megveti lábát a folyamatosan fejlődő amerikai piacon, miközben odahaza a mobilpiac beállt, s profittermelő képessége egyre hanyatlik. Az üzlet a Sprint számára is előnyös, ugyanis előtte járó hazai versenytársaihoz csatlakozva ő is kiépítheti a 4G-s hálózatát, s ezzel stabilizálhatja harmadik helyét a piacon.

A két cég együtt 96 millió előfizetővel rendelkezik majd. A Softbank befektetői nem annyira lelkesednek az amerikai kalandért. Mióta az első hírek kiszivárogtak erről, a részvényárfolyam Tokióban folyamatosan esik, s mára a cég értékének ötödével, azaz 8,7 milliárd dollárral ér kevesebbet. A Softbank ma reggel 8 százalékos zuhanással nyitott., öt hónapos mélypontra küldve a kurzust.

Elemzők szerint azonban nem érdemes kiszórni a Softbank részvényeket, s emlékeztetnek a hat évvel ezelőtti helyzetre, amikor is a cég a brit Vodafone japán leányvállalatát vette meg 15,5 milliárd dollárért. Son azóta megduplázta befektetését, s vélhetően ez a cél vezérli most is. Többen is figyelmeztetnek arra, hogy a Sprint üzlet rizikókkal jár, de azt is elismerik, hogy ha Son nem csinálna semmit, s ülne a babérjain, azzal még rosszabbat tenne a Softbanknak, amely négy banktól - Mizuho Financial Group Inc, Sumitomo Mitsui Financial Group, Mitsubishi UFJ Financial Group és Deutsche Bank - vesz vesz 21,1 milliárd dolláros hitelt a Sprint felvásárlásához.

A Softbank adósságállománya jelenleg 10 milliárd dolláros, míg az utóbbi öt évben rendre veszteséggel záró Sprint vállát 15 milliárd dolláros fizetési kötelezettség nyomja.A Sprint piaci értéke a felvásárlással 28,6 milliárd dollárra nőhet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.