Japán csapás az olajárra

A japán gazdaság is belépett a recessziós klubba: 0,1 százalékkal zsugorodott az elmúlt negyedévben. Már csak ez kellett az egyébként is 60 dollár alatt tanyázó olajárnak: rögtön esett még egy kicsit. Lassacskán érdemes lesz autózni.

Recesszióban van a japán gazdaság – jelentette be hétfőn Joszano Kaoru japán gazdasági miniszter, aki szerint a gazdaság zsugorodása  folytatódni fog a belső és külső kereslet csökkenése miatt. Joszano Kaoru a kormány adatait ismertetve elmondta, hogy a japán gazdaság 0,1 százalékkal zsugorodott az előzőhöz képest a harmadik negyedévében, s ez az egy évvel korábbi szinthez képest 0,4  százalékos visszaesés.

A jelenlegi sorban a második negyedév, amikor csökkent a japán  gazdaság teljesítménye, ami már recessziónak számít. A  második negyedévben, április-júniusban 0,9 százalékkal csökkent a  gazdasági növekedés. A nemzeti össztermék (GDP) több mint egy negyedévi csökkenésére Japánban nem volt példa 2001 vége óta, amikor egymásután három  negyedévben könyvelt el csökkenést a világ második legnagyobb gazdasága az információs-technológiai buborék  kipukkadása miatt.

A közzétett harmadik negyedévi eredmény rosszabb a vártnál: a Kyodo japán hírügynökség által megkérdezett elemzők éves szintre  számított 0,1 százalékos emelkedést vártak. Joszano Kaoru bejelentésére a tokiói értéktőzsde fő mutatója  hétfőn nyitásnál 1,8 százalékos csökkenéssel reagált. Joszano Kaoru szerint a japán gazdaságra leselkedő veszélyek  tovább növekszenek, és Japán nagyon komoly helyzetben van, miközben  a világgazdaság állapota rosszabbodik és a pénzpiacok ingatagok.

Aszo Taro japán miniszterelnök hatalomra kerülése, szeptember óta két gazdaságélénkítő csomagot is beharangozott, de gazdasági elemzők szerint Japán számára a nehézségek még csak ezután következnek, mert drámai módon csökken a kereslet a fő japán termékek, a gépkocsik és az elektronikai cikkek iránt.

A Japánból jövő rossz hír tovább lökte lefelé a lejtőn az olajárat. Az olajárak a júliusi közepi 150 dolláros hordónkénti csúcsról eddig 62 százalékkal estek. A WTI nyersolaj szabadpiaci ára a hordónkénti 56 dollár, a Brent típusé 54  dollár alá süllyedt. A hír felerősítette a  globális gazdasági visszaesés, illetve az ezzel járó csökkenő nyersolajkereslet miatti aggodalmakat. A WTI amerikai olajfajta hordónkénti ára decemberi lejáratra 1,11 dolláros csökkenés után 55,93 dollárra süllyedt. Pénteken ez a kontraktus 1,2 dolláros esés után 57,04 dolláron fejezte be a napot. A londoni Brent januári lejáratra 52 centes esés után 53,72  dollár volt. Pénteken 2,00 dollár gyengüléssel 54,24 dolláron fejezte be a napot.

A nagy olajkitermelő országok a pillanatok alatt elolvadó bevételeik láttán a kitermelés csökkentését fontolgatják, bár vasárnap az OPEC elnöke azt mondta: valószínűtlen, hogy a tagországok még e hónapban a kitermelés további mérsékléséről döntsenek. Irán szombaton a szervezetet a kitermelés napi 1,5 millió hordós mérséklésére szólította fel. Az OPEC elnöke azt hangsúlyozta: az OPEC még a korábbi kvótacsökkentést sem hajtotta végre, továbbá a kitermelés csökkentéséhez még több adatra volna szükség. Az OPEC a tervek szerint december 17-én tartja  értekezletét.

Tokyo-i tőzsde
Tokyo-i tőzsde
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.