Januártól tovább csökken a távhőáfa

A távfűtést júliustól 25 helyett 18, januártól pedig a legalacsonyabb áfakulcsba sorolják - jelentették be a kormányzat és Budapest képviselői. Februártól Budapesten - ha a nemzetközi energiaárak jelentősen nem változnak - további mintegy 3 százalékos távhőárcsökkenés lehetséges.

Míg júliustól 25 helyett 18, január 1-től 18-ról a legalacsonyabb áfasávba kerül át a távhőszolgáltatás - jelentette be egy felújítás alatt álló újpesti panelház előtti sajtótájékoztatóján Molnár Csaba kancelláriaminiszter, Demszky Gábor főpolgármester és helyettese, Hagyó Miklós. Molnár Csaba azt nem kívánta megjelölni, mennyi is lenne a legalacsonyabb áfamérték, de az szakértők szerint bizonyosan egyszámjegyű marad. (Jelenleg ez 5 százalék, és legutóbbi hírek szerint vannak olyan kormányzati elkepzelések, hogy ez jövőre 7 százalék körüli szintre emelkedjen.)

Kérdésünkre a miniszter leszögezte: az egyéb energiafajtákat nem tervezik alacsonyabb adósávba sorolni, de a nemzetközi energiaárak hatására azok csökkenhetnek. (Ennek ellentmondani látszik, hogy az áram nettó díja júliustól állítólag négy áramszolgáltatónál nő, a bruttó ár pedig az áfa miatt az áram és a gáz esetében is emelkedik. Októbertől azonban gázdíjcsökkentést ígérnek.)

Azt, hogy a fűtési módok közül miért éppen a távhő áfáját sorolják alacsonyabb sávba, elsősorban épp e termék magas árával, valamint környezetkímélő tulajdonságaival indokolják.

Hagyó Miklós közlése szerint a távhőáfa további mérséklése évi 30 ezer forintos megtakarítást eredményezhet egy átlaglakás esetében.

A megjelentek népszerűsítették a panellakások fűtéskorszerűsítésére kiírt Ökoprogramot is, amelynek illusztrácójaként a háttérben a falakról lógó alpin-munkások szorgalmasan dolgoztak a szigetelésen. A programban az állami támogatás mértéke 50 százalék, a rendelkezésre álló keret 5 milliárd forint (amiből információnk szerint még bőven van). A jelentkezőket július végéig várják. A Főtáv a csatlakozók számára ez év januárjáig visszamenőleg 10 százalék alapdíjkedvezményt biztosít. (Ez éves szinten mintegy átlagosan 6 ezer forint.) Számításaik szerint ez az energiatakarékossági megoldás az alacsonyabb számla révén 2-4 éven belül megtérül.

Hagyó Miklós megemítette, hogy Budapesten ezen túlmenően is tovább csökkenhet a távhő alapdíja (ami független a nemzetközi energiaáraktól). Lapunk információi szerint ez februárban mintegy 10 százalékkal csökkenhet, ami a teljes számlában 3 százalékos - mint írtuk, átlagosan évi 6200 forintos - mérséklődést jelent.

Határozottnak tűnik tehát az a kormányzati szándék, hogy a távhőszolgáltatás árát mesterségesen a lehetséges egyéb fűtési módok - például a gáz - díjához szorítsák le. Ezt sokan a távhőlobbi sikereként értékelik.

Észak-Budai távhő és vezetékek
Észak-Budai távhő és vezetékek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.