Január óta nem volt ilyen olcsó a benzin

Szerdától 8 forinttal csökken a benzin és kettővel a gázolajtarifa – tudtuk meg piaci forrásokból. Szakértők szerint most a nemzetközi folyamatokból nem következett ármérséklés. Mindenesetre január óta nem volt ilyen olcsó a benzin.

Szerdán 8 forinttal csökken a benzin és kettővel a gázolaj ára – tudtuk meg piaci forrásból.

Ennek megfelelően számításaink szerint a benzinért átlag 408, a gázolajért mintegy 431 forintot kérhetnek a kutaknál literenként.

Noha a Mol árváltoztatásai általában követik a nemzetközi folyamatokat, szakértőink ez esetben értetlenül állnak az ármérséklés előtt. A múlt héten kissé a benzin és a gázolaj nemzetközi jegyzése is csökkent, de nagyjából egyforma mértékben, amit ráadásul a forint dollárhoz képest mutatott gyengülése kioltott.

Szakértőnk szerint a mostani ármérséklés mögött a Mol keresletélénkítő szándéka állhat.

A GKI Energiakutató pénteken szintén csupán néhány forintos ármérséklést valószínűsített a hétre.

De talán nem is érdemes sokáig ezen rágódni, hisz a változtatás ez esetben örömteli az autósok számára. Olyannyira, hogy lapunk számításai szerint január eleje óta nem állt ilyen alacsony szinten a benzintarifa. Az akkori 407 forinthoz képest áprilisban állt már 455 forinton is, azóta pedig hullámzik az ár. Júliusban egyszer már járt a 408-as szint közelében.

A gázolajkurzus általában eleve magasabb tartományokban jár, és rendre tompábban is változik a benzinnél. Január elején például a gázolaj ugyanannyiba került, mint most. A két termék közötti árkülönbségen alapvetően továbbra is a tavaly novemberi 16 forintos gázolaj-adóemelés nyoma látszik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.