Még kevesebb kerül a zsebünkbe

A reálkeresetek 2,7 százalékkal csökkentek január-márciusban - 3 százalékos fogyasztóiár-index-növekedés mellett - az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

A legalább 5 fős vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél a számviteli nyilvántartások alapján jelentett bruttó átlagkeresetek 2009 első három hónapjában 0,3 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 0,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

A reálkereset (a fogyasztóiár-index 3,0 százalékos növekedése mellett) 2,7 százalékkal maradt el az előző évitől. A versenyszférában 0,4 százalékkal emelkedett; a költségvetési szférában (döntően a 13. havi juttatás kifizetésének változása miatt) 10,0 százalékkal csökkent a reálkereset az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az alkalmazásban állók létszáma 2009 január–márciusban átlagosan 2 millió 672 ezer volt. 2009 január–márciusban a költségvetési szférában 710 ezren, a versenyszférában mintegy 1 millió 876 ezren dolgoztak. Ez a megfigyelt körben a foglalkoztatottak 3,4 százalékos csökkenését jelentette az előző év azonos időszakához képest.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 195 800 forint volt, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozóké 193 300 forintot, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állóké 205 000 forintot ért el. Nemzetgazdasági szinten a bruttó keresetek 0,3 százalékkal voltak magasabbak, mint az előző év január– márciusában. Ezen belül a versenyszférában 4,8 százalékkal növekedtek az átlagkeresetek, a költségvetés területén pedig a 13-ik havi illetmény kifizetési szabályainak változása miatt 9,5 százalékkal maradtak el az előző évitől.

Jelentősen felülmúlták az előző év azonos időszaki kifizetéseket az energiaipar (12,0 százalék), az ingatlanügyletek (9,2 százalék), az információ és kommunikáció (7,2 százalék), valamint az építőipar (6,3 százalék) január–márciusi keresetei.

A tavaly februári kiemelkedően magas jutalmak kifizetése miatt viszont mintegy 6 százalékkal maradt el attól a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágé.

A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) kereset az év első három hónapjában átlagosan 4,7 százalékkal haladta meg az előző év január–márciusit, a versenyszférában dolgozók alapbére 5,6 százalékkal, míg a költségvetési szféra alkalmazottainak alapilletménye átlagosan 2,5 százalékkal lett magasabb.

Nemzetgazdasági szinten az átlagos nettó kereset 120 600 forintnak felelt meg; (ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 88 700 forint, a szellemi foglalkozásúaké 153 400 forint). A nettó kereset így átlagosan 0,2 százalékkal volt magasabb az előző évinél; ezen belül a versenyszférában 3,4 százalékos növekedés, a költségvetési szervezeteknél pedig 7,3 százalékos csökkenés jelentkezett.

A 207 800 forintos nemzetgazdasági szintű átlagos havi munkajövedelem egy százalékkal emelkedett az előző év január–márciusához képest. A munkajövedelmen belül az egyéb munkajövedelem aránya átlagosan 5,8 százalékot
tett ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.