Január-februárban 4,3 százalékkal csökkentek a reálkeresetek

A reálkeresetek 4,3 százalékkal csökkentek január-februárban - 3,1 százalékos fogyasztóiár-index mellett - az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az idén január-februárban a bruttó átlagkeresetek 1,5 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 1,3 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól.

A reálkeresetek 2008-ban 0,7 százalékkal nőttek - 6,1 százalékos  infláció mellett -, 2007-hez viszonyítva. Tavaly a bruttó  átlagkeresetek összességében 7,5 százalékkal, a nettó átlagkeresetek  pedig 6,8 százalékkal haladták meg az előző évit.

Tavaly január-februárban a bruttó átlagkeresetek 5,1  százalékkal, a nettó átlagkeresetek 5,2 százalékkal haladták meg az  egy évvel korábbit, a reálkereset - a fogyasztóiár-index 7  százalékos növekedése mellett - 1,7 százalékkal csökkent az előző év  azonos időszakához képest.

A KSH adatai szerint az idén január-februárban a  versenyszférában a keresetek 0,4 százalékkal, a költségvetésiben  pedig - döntően elszámolási okok miatt - 13,1 százalékkal maradtak  el az előző évitől. Az alkalmazásban állók létszáma 2009 január-februárban átlagosan  2 millió 679 ezer volt, a költségvetési szférában 708 ezren, a  versenyszférában mintegy 1 millió 885 ezren dolgoztak. Így a  megfigyelt körben a foglalkoztatottak száma 3 százalékkal csökken az  előző év azonos időszakához képest a KSH szerint.

Január-februárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók  átlagos bruttó keresete 193.200 forint volt, ezen belül a  vállalkozásoknál dolgozóké 189.300 forint, a költségvetési  szervezeteknél alkalmazásban állóké pedig 205.900 forint volt.

Nemzetgazdasági szinten a bruttó keresetek 1,5 százalékkal  voltak alacsonyabbak, mint az előző év január-februárjában. Ezen  belül a versenyszférában 4,2 százalékkal nőttek az átlagkeresetek, a  költségvetés területén pedig a 13. havi illetmény kifizetési  szabályainak változása miatt 13,4 százalékkal maradtak el az előző  évitől.

Az adatok szerint jelentősen, 11,4-5,7 százalékkal múlták felül  az előző év azonos időszaki kifizetéseket az energiaipar, az  ingatlanügyletek, az információ és kommunikáció, valamint az  építőipar január-februári keresetei.
A tavaly februári kiemelkedően magas jutalmak kifizetése miatt  viszont mintegy 8 százalékkal maradt el attól a pénzügyi,  biztosítási tevékenység gazdasági ágé.

A rendszeres - prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli -  kereset az év első két hónapjában átlagosan 4,7 százalékkal haladta  meg az előző év január-februárit, a versenyszférában dolgozók  alapbére 5,2 százalékkal, míg a költségvetési szféra  alkalmazottainak alapilletménye átlagosan 3,2 százalékkal lett  magasabb.

A nemzetgazdasági átlagos nettó kereset 119.300 forint volt,  ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 88.000 forint, a szellemi  foglalkozásúaké pedig 151.800 forint volt. A nettó kereset így  átlagosan 1,3 százalékkal volt alacsonyabb az előző évinél: ezen  belül a versenyszférában 2,7 százalékos növekedés, a költségvetési  szervezeteknél pedig 10,4 százalékos csökkenés következett be.

A 204.200 forintos nemzetgazdasági szintű átlagos havi  munkajövedelem 0,7 százalékkal maradt el az előző év  január-februáritól. A munkajövedelmen belül az egyéb munkajövedelem aránya átlagosan 5,4 százalékot tett ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.