Izrael veresegyházi turbinákat vett

A Genera Electric (GE) a Wood Group GTS céggel kötött 200 millió dollár értékű szerződése keretében a GE veresegyházi gyára 12 darab aeroderivatív gázturbina-generátort szállított le a Dorad Energy izraeli Ashkelonban épülő erőművéhez - jelentették be a GE csütörtöki sajtótájékoztatóján Veresegyházán.

A 12 darab aeroderivatív turbina-szett már a helyszínen van, az egységeket ott szerelik össze a GE szakaembereinek felügyelete mellett. A GE tervei szerint az 50 megawattos aeroderivatív egységek 2013 második felében kezdhetik meg az üzemszerű működést. Az erőmű az első olyan független erőművek egyike lesz, melyet az izraeli energiapiac néhány évvel ezelőtti liberalizációját követően építenek - hangzott el a tájékoztatón.

A Dorad Energy ashkeloni erőműve Izrael összes áramkapacitásának 8 százalékát biztosítja majd, emellett javítja az ország elektromos hálózatának megbízhatóságát. A veresegyházi gyárban készült GE LM6000-PC Sprint típusú aeroderivatív gázturbina-generátorai révén az erőmű rugalmasan üzemeltethető, technológiájának köszönhetően pedig megoldást jelent arra a problémára, hogyan biztosítható gyorsan több vagy kevesebb áram a változó áramigények függvényében ugyanolyan hatásfok és gazdaságosság mellett, mint alapterheléses üzemmódban.

Pierpaolo Mazza, a GE aeroderivatív gázturbinák gyártásával foglalkozó üzletágának Közép-és Kelet-Európáért, Oroszországért és FÁK államokért felelős igazgatója elmondta: a veresegyházi gyárból a világ valamennyi kontinensére szállítanak gázturbinákat.

A GE Hungary Kft.-hez tartozó veresegyházi üzem 2000-ben kezdte meg működését, és a GE turbinaalkatrész-gyártó bázisa a közép-európai régióban. A GE Hungary Kft. 2010 évi árbevétele 1.015 milliárd forint volt, ennek 98 százaléka exportból származott. 2010-ben a GE Hungary Kft. volt Magyarország második legnagyobb gépipari cége, harmadik legnagyobb exportőre, kilencedik legnagyobb foglalkoztatója és negyedik legnagyobb árbevételű cége a Figyelő TOP 200 adatai szerint.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.