Izrael nem hagyja annyiban az unió címkedöntését

Politikai következményei lesznek az Európai Unió döntésének – mondták lapunknak Izrael európai uniós képviseletén azt követően, hogy az ­Európai Bizottság iránymutatásokat fogadott el a megszállt területeken létesített izraeli telepekről behozott termékek egy részének kötelező címkézéséről. Brüsszel szerint technikai döntés született, de tagadhatatlan a politikai nyomásgyakorlás szándéka.

Az unió szerint a „Made in Israel”, azaz „Izraelben készült” felirat megtéveszti a vásárlókat, ha olyan termékeken szerepel, amelyek nem a zsidó állam területéről, hanem az általa megszállt Ciszjordániá­ban vagy Kelet-Jeruzsálemben létesített izraeli telepekről származnak. Az uniós fogyasztóvédelmi szabályok szerint az Európai Bizottságnak kötelessége gondoskodni arról, hogy az unió területére behozott áruk címkézése megfeleljen a valóságnak – érvel az uniós testület, amely hároméves vajúdás után tette le az asztalra iránymutatásait. A döntést az Európai Parlament is sürgette, az uniós külügyminiszterek pedig többször felszólították az EU külügyi főképviselőjét, hogy tegye meg a megfelelő lépéseket.

Brüsszel szerint az „izraeli termék” megjelölés csak a közel-keleti ország nemzetközileg elismert, az 1967-es hatnapos háború előtti határain­ belül előállított árucikkek csomagolásán tüntethető fel. A  megszállt területekről származó termékeken mostantól a földrajzi elnevezésnek is szerepelnie kell, meg annak is, hogy ottani izraeli telepekről valók. A mezőgazdasági termékek és kozmetikumok származási helyét kötelező lesz megjelölni, a félkész élelmiszerek és az iparcikkek címkézése önkéntes.

Címkézés a ciszjordániai Shiloh borászatban, amely évente ötvenezer palackot exportál
Címkézés a ciszjordániai Shiloh borászatban, amely évente ötvenezer palackot exportál
Baz Ratner / Reuters

Az Európai Bizottság „technikai” döntésről beszél, de Izraelben ezt másként gondolják. Érdeklődésünkre az ország EU-képviseletén azt mondták: nyilvánvalóan politikai döntésről van szó, hiszen az uniós külügyminiszterek nem szoktak fogyasztóvédelmi kérdésekkel foglalkozni, márpedig többször hivatalosan is sürgették az iránymutatások megszületését. Ráadásul az unió nem vesz tudomást a világban létező közel kétszáz területi vitáról, köztük az EU-n belüli Ciprus megosztottságáról, csak Izraellel szemben alkalmazza a megkülönböztetést. „Mivel az EU politikai döntést hozott, ennek politikai következményei lesznek” válaszolták lapunk kérdésére, részleteket azonban nem közöltek. David Walzer képviseletvezető a napokban egy lapnak azt nyilatkozta, hogy Izrael­ válaszul kitilthatja az európai diplomatákat a jövőbeni arab–izraeli tárgyalá­sokról.

A legfontosabb üzleti partner

Bizottsági adatok szerint az Európai Unió Izrael legfontosabb kereskedelmi partnere. Az unióba irányuló izraeli import értéke tavaly elérte a 13 milliárd eurót, becslések szerint a megszállt területeken létesített izraeli telepekről évente 300 millió euró értékű áru érkezik az EU országaiba.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.