Ivóvízminőség-javító programokra mintegy 175 milliárd forint jut

Mintegy 175 milliárd forint áll rendelkezésre a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretein belül a települési ivóvízminőség-javító programok támogatására - közölte Horváth Lászlóné, a Vidékfejlesztési Minisztérium vízgazdálkodási főosztályvezető-helyettese a már nyertes beregi projekt sajtótájékoztatóján kedden a szabolcsi Fényeslitkén.

Az Észak-alföldi régióban elsőként a 11 települést tömörítő Beregi Ivóvízminőség-javító Társulás nyert el több mint 472 millió forint fejlesztési összeget lakosságának egészséges ivóvízzel történő ellátásának biztosítására. A főosztályvezető-helyettes a tájékoztatón elmondta, hogy az Észak- és Dél-alföldi régióban található az országos programban érintett települések közel fele, a lakónépesség háromnegyede. A két térségben mintegy 32-34 önkormányzati társulás nyújthat be pályázatot a ivóvíz-fejlesztések költségeinek elnyerésére - tette hozzá.

Balogh Gabriella, az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatóhelyettese a régiós ivóvízjavító program első, 2004-ben kezdődött üteme kapcsán elmondta, hogy a Kohéziós Alapból támogatott projekt már a megvalósítás fázisában van, és 41 települést érint. A beruházás teljes költségvetése 6,5 milliárd forint, amelynek háromnegyedét az Európai Unió vissza nem térítendő támogatás formájában biztosítja, a fennmaradó részt az állam és társult települési önkormányzatok közösen viselik.

Hozzátette: a jelenlegi, második ütem előkésztésére az ügynökség 750 milliós fejlesztési forrást nyert el. Eddig összesen 14 társulás alakult az Észak-alföldi régióban, 140 résztvevő önkormányzattal, amelyek közül a beregi társulás pályázata léphet a megvalósítás szakaszába.

Mártha Tibor, Fényeslitke független polgármestere elmondta: a két évvel ezelőtt indult, 565 milliós programban három felső-szabolcsi és a nyolc beregi településén összesen 15-16 ezer ember érintett. A térségi vízműtelepek technológiája elavult, a vízhálózat elöregedett, emellett néhány település vízrendszerében az egészségre ártalmas ammónium, vas és mangán is kimutatható - ismertette az önkormányzati vezető.

A technológiai fejlesztés mellett tartalék kutak létesítésével bővítik az érintett települések ivóvízbázisát, de a rekonstrukció kiterjed a már meglévő szűrők, a gépészeti berendezések, építmények felújítására és cseréjére, valamint a vízművek irányítástechnikai korszerűsítésére is.

A polgármester hangsúlyozta, hogy a fejlesztés keretében a meglévő távvezetékek és a belső elosztóhálózat korszerűsítését egyaránt elvégzik, a költségek húsz százalékát pedig az elöregedett vezetékek cseréjére lehet fordítani. A beregi ivóvíz-beruházás a támogatási szerződés aláírásával és a közbeszerzési eljárások kiírásával idén nyáron folytatódik, a munkálatok pedig a tervek szerint 2012 végére fejeződhetnek be.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.