Itthon a négycsillagos szálloda a favorit

Decemberben folytatódott a vendégforgalom kedvező trendje. Az elmúlt évben a forgalom háromnegyedét képviselő szállodák vendégforgalma – augusztus kivételével – minden hónapban élénkült.

Decemberben folytatódott a vendégforgalom kedvező trendje. Az elmúlt évben a forgalom háromnegyedét képviselő szállodák vendégforgalma – augusztus kivételével – minden hónapban élénkült, ebben a négycsillagos, illetve a wellness-szállodák szerepe volt meghatározó. Összességében 2011-ben – a lanyhuló belföldi kereslet következtében – a kereskedelmi szálláshelyek enyhe visszaesést regisztráltak – tette közzé kedden a KSH.

Az év során a – előzetes adatok szerint – a külföldi vendégek közel 10 millió vendégéjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 6, az éjszakáké pedig 3 százalékkal nőtt 2010. január–decemberhez viszonyítva. A külföldivendég-forgalom szerkezete továbbra is átalakulóban van, a legjelentősebb küldő országok közül a Németországból, Franciaországból és Olaszországból érkezett vendégek eltöltött éjszakáinak száma csökkent, a Csehországból, az Egyesült Államokból, Lengyelországból, Ausztriából és az Egyesült Királyságból érkezetteké pedig nőtt.

A külföldivendég-forgalom jelentős részét fogadó szállodákon belül a négycsillagos egységekben számottevő volt a növekedés, az ötcsillagos szállodákban ugyanannyi, míg az egy–három csillagos egységekben kevesebb éjszakát töltöttek el a külföldiek, mint 2010 azonos időszakában. A külföldi vendégek száma – a Balaton, a Közép- és a Dél-Dunántúl kivételével – mindegyik turisztikai régióban emelkedett.

2011. január–decemberben a belföldi vendégek 9,5 millió vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. A vendégek száma 2, az éjszakáké 4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A vendégforgalom visszaesése – kilenc turisztikai régióból – öt régiót érintett. A belföldivendég-forgalom 67 százalékát fogadó szállodákban a vendégéjszakák száma 3 százalékkal bővült.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 46,5 százalékos volt, ezen belül az ötcsillagosok 63,5, a négycsillagosok 53,5 százalékos foglaltságot értek el. A szállodai kihasználtság összességében 1,7 százalékponttal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A gyógyszállodák szobáinak igénybevétele is átlagon felüli: 54 százalék volt. 

Decemberben a kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 7 százalékkal (15 842 forinttal), az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel (bruttó REVPAR) 19 százalékkal (5812 forinttal) emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Az elmúlt év eredményei összességében ennél kedvezőtlenebbek, a szállodai átlagárak 1, a bruttó REVPAR-mutató 5 százalékkal nőtt.

Budapesten a vendégforgalom döntő részét fogadó három–öt csillagos kategóriákban a szobák átlagára decemberben 9200 és 34 600, az egy kiadható szobára jutó árbevétel 3200 és 18 900 forint között alakult. A kereskedelmi szálláshelyek összes árbevétele a korábbi hónapok mérsékelt eredményeit követően 15 százalékos folyó áras emelkedéssel ismét kedvező képet mutatott decemberben.

Összességében a szálláshelyek árbevétele folyó áron 3 százalékkal emelkedett 2010 azonos időszakához képest, miközben a szálláshely-szolgáltatás árindexe 2011 folyamán 1,5 százalékos deflációt mutat. A kereskedelmi szálláshelyek 2011. január–decemberben összesen 245 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a
szállásdíjbevétel 136 milliárd forint volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.