Itthon maximum 5 százalékos forgalombővülésre számít a Richter

A Richter Gedeon Nyrt. nulla és 5 százalék közötti euróban számított árbevétel növekedést vár az idén - mondta Bogsch Erik, a társaság vezérigazgatója mai sajtótájékoztatóján.

A gyógyszergyár a magyar piacon éves szinten 5 százalékos forgalom bővüléssel számol. A FÁK-piacon a növekedés várhatóan 10 százalékot ér el euróban számolva. Az Európai Unióban a cég várakozása szerint összességében stagnál a forgalom az idén, míg az amerikai piacon 20-25 százalékos csökkenéssel számol a Richter.

A cég első féléves eredményeit kommentálva a vezérigazgató hangsúlyozta, hogy azt jelentősen javította a Foresttől a második negyedévben kapott úgynevezett mérföldkő fizetés és a szintén a második negyedévben megnövekedett hatóanyag kivitel az Egyesült Államokba. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a csak 10 milliárd forintos pénzügyi eredményből 4,4 milliárdot tesznek ki a nem realizált tételek.

A cégvezető bízik abban, hogy a magyar piacon további jelentős árcsökkentések már nem lesznek, és az új termékbevezetések kedvezően befolyásolják a forgalmat, így a korábbi negatív trend megfordulhat.

A FÁK-piacon belül Oroszországban 10 százalékos, euróban számolt növekedést jelzett előre a vezérigazgató, Ukrajnában pedig dollárban 20 százalékos bővülést prognosztizált. Jelezte, hogy Oroszországban szeptember 1-jén újabb előírások változnak, ezzel összefüggésben a harmadik negyedévben megnőhetnek a kiszállítások, de éves szinten ez nem befolyásolja az árbevételt.

Az Európai Unióban a román piaccal kapcsolatban felhívta a figyelmet az ott tapasztalható fizetési problémákra, a költségvetési megszorítások miatt ugyanis jelentősen növekedhetnek a fizetési átfutási idők. Emiatt ezen a piacon nulla és öt százalék közötti, helyi devizában számolt forgalom csökkenéssel számolnak az idén. A lengyel piacon ugyanekkora mértékű, zlotyban mért csökkenést jelzett előre Bogsch Erik, szintén az ott tapasztalható költségvetési szigorra hivatkozva.

A Richter Gedeon Nyrt. konszolidáltan 137,2 milliárd forint árbevételt és 38,21 milliárd forint adózott nyereséget ért el 2010 első félévében. Az árbevétel 2 százalékkal, a profit 38 százalékkal haladja meg 2009 azonos időszakának adatát.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.