Itthon a munkahelyek 20 százaléka EU-exportfüggő

Az Európai Unióban hétből egy, Magyarországon pedig ötből egy munkahely függ az uniós exporttól. Európában több mint 31 millió állást tart fenn az EU-n kívülre irányuló export, ami több mint 19 millió embernek biztosít munkát a világon. Többek között ez derül ki a kereskedelemnek a munkahelyek teremtésére gyakorolt hatását vizsgáló friss bizottsági tanulmányból – foglalja össze Bruxinfo.hu.

Egy új tanulmány 31,1 millióra becsüli azoknak a munkahelyeknek a számát az Európai Unióban, amelyek az áruknak és a szolgáltatásoknak a világ más országaiba történő kivitelével állnak közvetlen összefüggésben – írja az oldal.

Az exporttevékenységgel összefüggő európai munkahelyek száma 12 és fél milliós növekedést mutat az 1995 és 2011 közötti időszakban.

Az Európai Bizottság kereskedelmi főigazgatósága és Közös Kutatóközpontja által készített tanulmány első ízben tett kísérletet annak felmérésére, hogy az uniós kereskedelem hogyan járul hozzá az exporton keresztül munkahelyek teremtéséhez az EU-n belül és kívül.

A jelentés készítői arra a következtetésre jutottak, hogy az EU-n belül a munkahelyek negyedét az EU-n kívüli országokba irányuló export tartja el. Magyarország esetében ez az arány 21,2 százalék, vagyis jóval az uniós átlag fölötti. Ennél csak Luxemburgban (30%) és Írországban (26%) volt magasabb az arány.

Konkrétan a tanulmány szerint az EU-n kívüli országokba irányuló magyar kivitel közel 690 ezer munkahelyet támogat hazánkban. További 166 ezer hazai munkahely a más uniós tagállamokból (a beszállító láncnak köszönhetően elsősorban Németországból) a világ más országaiba exportált árukkal és szolgáltatásokkal áll összefüggésben.

A munkahelyek számát illetően a legtöbbet, szám szerint 7 millió állást Németország profitál az európai áruk és szolgáltatások kiviteléből. Jelentősen leszakadva a németek mögött Nagy-Britannia a második 4 millió, Olaszország pedig a harmadik valamivel több, mint 3 millió állással. De, például Lengyelországban is közel kétmillió munkahelyet teremt az uniós export.

A jelentésben szereplő 31,1 millió munkahely 15 százaléka az Egyesült Államokba, 10 százaléka pedig a Kínába irányuló európai exporttal függ össze. Írországban például minden negyedik foglalkoztatott az amerikai piacra dolgozik, de például Spanyolországban is minden ötödik. A kínai viszonylatban a finnek viszik el a pálmát: a munkahelyek közel 19 százalékának van köze Kínához, az oda irányuló kivitelhez. Oroszország esetében sorrendben Észtország (21,8%), Szlovákia (20%) és Lengyelország (16,7%) áll az élen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.