Itt vannak a magánfelújítási pályázatok

Két év után augusztus közepétől újra pályázhatnak társasházi lakások energiatakarékossági felújításra.

A Fidesz-kormány alatt először írnak ki lakossági pályázatot magánlakások energiatakarékossági felújításának állami támogatására. Bencsik János energiaügyi államtitkár tegnap Balassagyarmaton elmondott beszédéből kiderül: 1,6 milliárd forintot szánnak hagyományos illetve új építésű magánlakások energiatakarékossági felújítására avagy kialakítására. Pályázni augusztus 15-től a keret kimerüléséig, de legfeljebb október 30-ig lehet. A szóban forgó két pályázatokat most hangsúlyozottan nem családi- vagy kis társasházakra, panelben lakókra illetve cégekre-közintézményekre szabták.

Társasház a Józsefvárosban
Társasház a Józsefvárosban

A régi építésű magánlakások tulajdonosai az „Új Széchenyi Terv Zöld Beruházási Rendszer Mi Otthonunk Felújítási Alprogram” kiírását figyeljék. Itt természetes személyek és lakóközösségek nyújthatnak be pályázatot hagyományos építésű, 1992 előtt épült ingatlanok komplex energetikai korszerűsítésére. A támogatható tevékenységek közé sorolják egyebek mellett a nyílászárók cseréjét, a homlokzatok és födémek hőszigetelését, a hagyományos energiaforrással működtetett fűtési és használati melegvízrendszerek felújítását-átalakítását, valamint a megújuló energiafelhasználás elősegítését. E célokra lakásonként – legalább 50-60 százalékos energiamegtakarítás esetén – legfeljebb 3-5 millió forint támogatás nyerhető el. A pályázati forrás a teljes beruházási érték 40-50 százalékát fedezheti. A beruházással érintett lakóingatlannak legalább három energetikai kategóriát kell javulnia, és a B szintű besorolást el kell érnie.

Új lakások építésére az „Új Széchenyi Terv Zöld Beruházási Rendszer Új Otthon Építési Alprogram” keretében nyerhető támogatás. Itt a cél az, hogy az épületek elérjék az A vagy A+ kategóriás energetikai szintet. A kiíráson természetes személyek és építtető, gazdálkodó szervezetek indulhatnak. Ez esetben négyzetméterenként 40-60 ezer, de lakóegységenként legfeljebb 4-6 millió forint pályázati forrás nyerhető. A támogatható tevékenységek köre megegyezik a felújításokéval.

A juttatás - az eddigi szokásoknak megfelelően - vissza nem térítendő, de csak az elkészült munkák ellenőrzését követően, költségszámlák ellenében fizetnek. A részletek az Energiaközpont Nonprofit Kft. honlapjáról (www.energiakozpont.hu) érhetők el.

Az államtitkár beszámolt arról is, hogy családi házak és legfeljebb 12 lakásos hagyományos építésű társasházak számára a harmadik negyedévben terveznek hasonló pályázati kiírást. Itt a tervezett keretösszeg 3 milliárd forint. Úgyszintén megemlítette: szakértői egyeztetés alatt áll a napenergiás melegvízelőállító berendezések támogatása is.

Habár ezúttal nem tett említést róla, az államtitkár korábban több alkalommal kitért a futó illetve várható panelfelújítási lehetőségekre is. Így az év végéig várhatóan megítélhetik a még 2008-ban megnyílt eddigi utolsó panelpályázat nyerteseiből megmaradt 23 ezer otthon kifizetéseit is.

Vállalkozások és közintézmények pedig az Új Széchenyi Terv futó pályázatait lapozgathatják – amely eddig kifejezetten tiltotta magánszemélyek támogatását.

 

Roham várható

Szakértők szerint a lakosság számára most meghirdetett ingatlanonkénti arány kiemelkedően magas. A korábbi években – a lakosság számára – átlagosan 15-30 százalékot biztosítottak. Ráadásul a magántulajdonosok két éve hiába várnak új pályázatra. Nem véletlen tehát a határidő rugalmas meghatározása: a keret valószínűleg pillanatok alatt kimerül majd.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.