Devizadósok megsegítése: itt a rendelet, korlátozásokkal!

Csak a gyűjtőszámlára, nem a devizahitel egészére állapít meg felső határt a kormány ma megjelent rendelete. A szerződésmódosításokhoz szükséges közjegyzői munka díját nem a hiteladósnak, hanem a banknak kell fizetnie.

Végre megjelent a Magyar Közlönyben a devizahitelesek 2012-2014 közötti időszakra szóló mentőcsomagjához nélkülözhetetlen kormányrendelet, amellyel megállapítják, mekkora elmozdulást enged a kormány a devizahitel törlesztőrészletében 2015-től kezdődően. A programban részt vevők fixált árfolyamon, svájci frank esetében 180 forinton törleszthetik hitelüket a három év során, a valós és a fixált árfolyam közti különbözetet pedig egy gyűjtőszámlán tartják nyilván, az összeg a háromhavi bankközi kamatláb - ami nagyjából 6 százalék - szerint kamatozik.

A szerződésmódosításokhoz szükséges közjegyzői munka díját nem a hiteladósnak, hanem a banknak kell fizetnie
Reviczky Zsolt\110812-OTPrögzítettÁrfolyam

A rendeletből kiderül, nem a tölresztőrészlet egészére, hanem csak a gyűjtőszámlára vonatkozóan állapítanak meg felső határt. A gyűjtőszámla - az árfolyamrögzítés lejárta után fizetendő - törlesztőrészlete legfeljebb 15 százaléka lehet a három éves időszak legvégén fizetett, fixált hitelrészletnek. (Ez az eredeti hitelre nem vonatkozik, tehát ha a három éves árfolyamrögzítés lejárta után is dráge lesz a svájci frank, a hitel törlesztőrészlete az egekig nőhet.)

Aki úgy ítéli meg, anyagi helyzete ezt lehetővé teszi, és nem akarja, hogy végtelenségig tartson a törlesztése, a programban való részvétele záró időpontját megelőző 60. napig írásban kérheti a pénzügyi intézménytől, hogy törlesztője 15 százaléknál nagyobb mértékben nőhessen. Ebben az esetben az ügyfélnek kell meghatároznia a gyűjtőszámla havonta fizetendő törlesztő részletének összegét.

Nem csak a törlesztő összegére, hanem a futamidőre is korlátot vezet be a rendelet. E szerint a gyűjtőszámla törlesztési időszaka legfeljebb 30 évvel haladhatja meg a devizakölcsön eredeti futamidejét. Vagyis 20 évre felvett devizakölcsön esetében a gyűjtőszámla törlesztést további legfeljebb 30 évig nyújthatja ki a bank. Mind a devizakölcsön, mind a gyűjtőszámlahitel futamideje pedig maximum a hiteladós 75. életévének betöltéséig terjedhet.

Azt nem tisztázza a rendelet, hogy kinél csapódik le a veszteség, ami azért keletkezhet, mert az idősebb hiteladósok hosszabb futamidőre felvett hiteleinek törlesztése alkalmasint nem zárulna le a 75. életév betöltése előtt. A veszteség első olvasatra a banké, de a rendelet teret hagy a pénzintézeteknek az eredeti hitel törlesztésének megállapításában, így elképzelhető, hogy a futamidő korlátozást ott ellentételezik, ha tudják. Amint sikerül begyűjtenünk a bankok reakciót, tájékoztatjuk olvasóinkat.

Egy miniszteri rendelet pedig arról szól, hogy a gyűjtőszámla-szerződés megkötéséhez szükséges közjegyzői eljárás díját nem a hiteladós, hanem a pénzügyi intézmény állja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.