Itt a harmadik Matolcsy-csomag: 50 százalékos adó az energiaszolgáltatóknak

Mégsem maradt a fiók mélyén a harmadik Matolcsy-csomag: a legnagyobb meglepetés az energiaszolgáltatóknak jutott, számukra egy 50 százalékos speciális adókulcsot vezet be a kormány.

Tőzsdezárás után hozta nyilvánosságra a gazdasági tárca a nemzetgazdasági miniszter legújabb megszorítócsomagját. Ahogyan az NGM közleménye fogalmaz, a kormány véglegesítette az új magyar adórendszert. A korábbi átmeneti és különadókat kivezeti, a bankadót azonban végeleges adónemként rögzíti a 2013-as mértéken. A társasági adó háromkulcsossá válik: 10 százalékos kedvezményes, 19 százalékos általános és 50 százalékos speciális mértéket vezet be.

A kormány ezúttal összesen 90 milliárd forint államháztartási egyenleget javító lépésről döntött, amiből 60 milliárd forint az egyenleg 0,2 százalékos javítását célozza, további 30 milliárd forintot a tartalékok emelésére fordít, amely összeg akkor kerülhet felhasználásra, ha az Európai Bizottság az újabb intézkedések miatt rontaná a magyar gazdaság jövő évi növekedési előrejelzését. Mindezekkel a kormány szerint tartható lesz a 2,7 százalékos költségvetési hiánycél.

Jövő év elejétől az energiaszolgáltatók jövedelemadóját 50 százalékra emeli a kormány, de az előbbi és a 19 százalékos általános társasági adókulcs közötti adóból levonhatóvá teszi a társaságok által végrehajtott beruházásokat, a 19 százalékot meghaladó adó 50 százalékának mértékéig. Ez 40 milliárd forinttal javítja a jövő évi költségvetési pozíciót.

Az közművezetékek adóját központi adóként határozza meg, így a korábbi változattal szemben valamennyi nem családi tulajdonú vezetékre az ország teljes területén érvényesíti az adónemet. Ez 30 milliárd forinttal javítja a költségvetés 2013. évi pozícióját.

Emeli a Szerencsejáték Zrt. osztalékelvonásának mértékét. Ez 10 milliárd forint értékben hoz többlet költségvetési bevételt. Emeli az online szerencsejáték adóbevételt további 10 milliárd forint értékben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.