Itt a fapad-hatás: sokkal több külföldi jön hozzánk

A négycsillagos szállodák forgalma az első félévben szépen növekedett, a három- és ötcsillagos házak forgalma stagnált.

A Colliers International piaci jelentése szerint az idei első félévben a szállodákban négy százalékkal több vendég fordult meg és hat százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma, ami azt jelenti, hogy a tavalyi év azonos időszakához képest több külföldi jött Magyarországra és több időt is töltöttek nálunk.

A statisztikákat a négycsillagos szállodák forgalma húzta fel, ott tizenöt százalékos volt a vendégszám-növekedés. Ez tehát mindenképp a fapados jelenség, jelenleg a Budapest Airport forgalmának 55 százaléka a diszkont légitársaságokkal utazókból kerül ki.

- A három- és ötcsillagos egységek a fenti mutatók tekintetében inkább csak stagnáltak – mondta Szircsák Norbert, az ingatlan-tanácsadó cég piackutatója és értékbecslési tanácsadója. A képet árnyalja, hogy a négycsillagos kategóriában régóta tart a növekedés, amely a kínálat növekedésének tudható be, valamint annak, hogy ezzel együtt csökkennek az árak. Erre még rátesz egy lapáttal a forint gyengülése is, ma tehát Budapesten 4 csillagos hotelben megszálllni, szinte fillérekbe kerül egy eu-s polgárnak. 

Az ötcsillagosok stagnáló teljesítményében valószínűleg közrejátszott a Malév leállása miatti üzleti utazók kiesése, valamint az is, hogy a tavalyi EU-elnökség miatt a bázisév adata magasabb volt a szokásosnál. A növekvő vendégszám ellenére a szállodák aligha realizálhatnak nagyobb bevételt és profitot: az árbevétel mindössze hét százalékkal nőtt, ami alighanem csak az árfolyamhatás következménye.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.