Felemás vasárnap: itt pangás, ott tömegek

A nagy áruházláncok nem erőltették, hogy a húsvét előtti hétvégén kinyissanak és ezzel elhasználják – az adventi időszakot leszámítva – az egyetlen extra vasárnapi nyitva tartási lehetőségüket. A kép vegyes volt, nem mindenütt pörgött a kassza, ahol kinyitottak.

Felemásra sikeredett a húsvét előtti utolsó hétvége azokban az áruházakban, ahol kihasználták, hogy az adventi időszakon kívül egy tetszőlegesen felhasználható vasárnapi „bónusz” nyitva tartást engedélyez a KDNP nevével fémjelzett bezárási törvény. Volt, ahol hosszú sorok kígyóztak a kasszák előtt, másutt viszont inkább csak a békeidők szokásos forgalmát hozta a virágvasárnap.

A plázákban nem tolongtak a vevők, a hipermarketeknél viszont sokszor besűrűsödött a forgalom
A plázákban nem tolongtak a vevők, a hipermarketeknél viszont sokszor besűrűsödött a forgalom
Löffler Péter / Népszabadság

A Spar felmérései szerint míg pénteken és szombaton két számjeggyel nőtt a forgalom az előző év azonos időszakához képest, addig a vasárnap kinyitott három üzletükben egy szokványos vasárnap eladásait sikerült csak összehozni. Más volt a tapasztalata az Auchannak. A 19 hazai egységet számláló francia hátterű lánc a székesfehérvári, a debreceni, a fóti, valamint a miskolci József Attila utcában található áruházában várta a vásárlókat. Nemhiába, ugyanis náluk húzós volt a vasárnap is, így itt két számjeggyel ugrott meg a forgalom a hét utolsó napján. A láncok mindkét helyen érezhetően rágyúrtak az egyetlen kihasználható évközi vasárnapjukra. Érthetően, hisz egy jól eltalált vasárnapi vásár is százmilliós bevétellel kecsegteti a kereskedőt.

Nem véletlen, hogy háromszor átgondolták, hogy melyik áruházukban teszteljék a fogyasztók vásárlási hajlandóságát. Úgy tudjuk, mindkét láncnál hosszas tervezgetés előzte meg a mostani hétvégi nyitást. A láncok előzetesen megszondáztatták fogyasztóikat, felmérték az igényeket, és azután döntöttek az egyes helyszínekről. Az Auchannál minden ötödik hipermarketnél húzták fel a rolókat, a Sparnál pedig még kisebb volt az arány.

Mint ismeretes, a tavaly decemberben elfogadott jogszabály az adventi időszakban négy hétvégén át lehetőséget ad a nagy láncoknak, hogy vasárnap is nyitva lehessenek, illetve ezen felül a láncok egy, tetszőlegesen választható vasárnapon is kinyithatnak – igaz, ezt előre kell jelezni az adott település jegyzőjének. Míg korábban számos hipermarket arról nyilatkozott, hogy a karácsony mellett a jellemzően nagy forgalomnövekedést hozó húsvét előtti hétvégén nyitnának ki, ám végül csak néhány áruház tett így. A többi helyen a láncok inkább jobb időkre – például a Balaton-közeli üzletek a nyári főszezonra tartogatják a szabadon felhasználható vasárnapjukat.

A húsvét korábban kiemelt kiskereskedelmi időszaknak számított, akkor a januári holtszezon után jellemzően két számjeggyel ugrott meg a kereskedők forgalma. Az viszont már a válság előtt megfigyelhető volt, hogy a húsvéti forgalomnövekedés mind kisebb lett, és a karácsony vált a kiskereskedelem fő – és lassan egyetlen ünnepévé, a húsvéti nagybevásárlás veszített a jelentőségéből.

A kereskedők húzódozása érthető. Az utóbbi hetekben-hónapokban messzemenően sikerült a vásárlókban tudatosítani a vasárnapi boltbezárást, így egy teljes láncra kiterjedő nyitás sem kecsegtetett volna garantált sikerrel. Igaz, ez egyben felveti azt a kérdést is, hogy hiába élhetnek az áruházak és évi öt szabad vasárnapi nyitva tartás lehetőségével, ha a vásárlók megszokják a szombati nagybevásárlást, akkor fölösleges lehet élniük a gálánsan felajánlott nyitási lehetőséggel.

Húsvéti remények

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkárának tapasztalatai szerint az elmúlt években mintegy 45-50 milliárd forinttal ugrott meg a kiskereskedelmi forgalom a húsvéti ünnephez köthetően, a januári és a februári forgalomhoz képest. Tavaly viszont már 60 milliárd forint volt a húsvéti többlet, és a kereskedelmi szövetség az idén is hasonlóan erős forgalomra számít. A főtitkár szerint a hazai vásárlóerő erősödése, illetve az online pénztárgépek miatt tisztuló piac javítja, a vasárnapi zárva tartás viszont lefelé húzza a kiskereskedelem mérlegét, de ezek hatása külön-külön nem értékelhető, illetve nem bontható le a húsvéti forgalomra. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.