Itt még a gázvezeték is csúszik

Hónapok óta csúszik a Magyarországot Szlovákiával összekötő gázvezeték próbaüzeme – tudta meg a Napi Gazdaság. A cső hazai szakaszának építését koordináló Magyar Gáz Tranzit Zrt. résztulajdonosánál, az MVM-nél azt közölték: a magyar-szlovák nagynyomású földgázvezeték próbaüzeme a teljes szakasz sikeres szilárdsági nyomáspróbája után indulhat.

A két ország gázhálózatát összekötő vezeték márciusban tartott átadóján még az hangzott el, hogy a tesztüzem már júliusban elkezdődik. Az MVM nem közölte a csúszás okát, de leszögezték, ez nem befolyásolja a kereskedelmi üzem kezdetét, amit a jövő év elejére tűztek ki.

Az összeköttetésen Szlovákiából Magyarország felé évente négy, fordított irányba pedig évi 1,6 milliárd köbméter fűtőanyagot lehet majd szállítani. Ezáltal a vezeték megépülése jelentősen növelheti a térség ellátásbiztonságát már a mostani fűtési időszakban is. Ehhez a magyar oldalon kellett többet tenni, mivel a 111 kilométeres hosszúságból 92 kilométer a határ innenső szakaszára esik.

A beruházás összességében 150 millió euróba kerül, ebből mintegy 27 millió eurót az Európai Unió finanszíroz, mivel az része az unió által is támogatott észak-déli gázkorridor projektnek. A finanszírozásból jelentős részt tett ki az a 75 millió euró hitel, amelyet az MFB vett föl az Európai Beruházási Banktól (EIB).

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.